eklisies

Ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή

Νέα

Ικανοποίηση και έκκληση για τήρηση των μέτρων από τον Μητροπολίτη

Να προσευχηθούν στις εκκλησίες και να ανάψουν ένα κερί θα έχουν την δυνατότητα εκατοντάδες πιστοί με τήρηση όμως των μέτρων που ήδη ισχύουν για την COVID 19.
Η κυβέρνηση αύξησε τον ανώτατο αριθμό πιστών σε κάθε ναό την ώρα της λειτουργίας. Πρόσθεσε μία επιπλέον λειτουργία την Πρωτοχρονιά, αποφάσισε άνοιγμα των εκκλησιών για ατομική προσευχή, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στην Εκκλησία να τελεί περισσότερες λειτουργίες τα Χριστούγεννα (τέσσερις αντί για δύο) και τα Φώτα (έως τρεις αντί για μία), με στόχο να εκκλησιάζονται περισσότεροι πιστοί.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην τακτική συνεδρίασή της τα αποδέχθηκε.
Μάλιστα, στην τρέχουσα σύνθεση της 12μελούς ΔΙΣ μετέχουν μητροπολίτες που είχαν αντιδράσει με οξύτητα τις προηγούμενες ημέρες στην απόφαση της κυβέρνηση, και κυρίως στον πολύ μικρό (εννέα) αριθμό πιστών ανά Θεία Λειτουργία.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης που φαίνεται να ικανοποιούν τους κληρικούς αλλά και τους πιστούς που θέλουν να βρεθούν στις εκκλησίες για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.
Όλα βέβαια θα πρέπει να γίνουν με μέτρα και σχολαστική τήρηση ώστε να μην έχουμε νέα έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων.
«Είναι μια θετική εξέλιξη για όλους μας. Θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και όλα όσα χρειάζονται για να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των ανθρώπων» τόνισε ο κ. Μάξιμος.

Εγκύκλιος για τη λειτουργία των ναών

Στο μεταξύ, εγκύκλιο για τα μέτρα που θα ισχύσουν στις εκκλησίες έστειλε η Μητρόπολη Ιωαννίνων με αποδέκτες κληρικούς και πιστούς.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, διάστημα που είναι σε ισχύ οι σχετικές αποφάσεις και οδηγίες, επιτρέπεται στους πιστούς που το επιθυμούν να επισκέπτονται τους Ιερούς Ναούς, μετά όμως από την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας. Οι Ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνεται όμως και πάλι ότι οι Ιερές Ακολουθίες και οι Θεία Λειτουργία θα συνεχίσουν να τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί που επιθυμούν να βρεθούν για ολιγόλεπτη προσευχή στους Ιερούς Ναούς θα πρέπει να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, δηλαδή την τήρηση αποστάσεων, τη σωστή χρήση μάσκας τη χρήση απολυμαντικών μέσων, τη μη υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων εντός και εκτός των Ιερών Ναών.

Οι Ιερείς και οι υπεύθυνοι εργαζόμενοι των Ιερών Ναών έχουν την υποχρέωση διασφάλισης της τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων και οι πιστοί παρακαλούνται για την ακριβέστατη συμμόρφωσή τους στα μέτρα και στις υποδείξεις του υπεύθυνου προσωπικού των Ιερών Ναών. Επιμένουμε στην αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ώστε να μην στερηθούμε και πάλι εξαιτίας της σκληροκαρδίας κάποιων το αγαθό να είναι οι Εκκλησίες μας ανοικτές έστω και για ατομική προσευχή. Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους των Ιερών Ναών ακριβέστατες οδηγίες για το πώς θα γίνει ο εκκλησιασμός των πιστών κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων σε κάθε Ενορία της πόλεως των Ιωαννίνων και της Ιεράς Μητρόπολης».

Καθημερινές λειτουργίες στον Ναό Αγίου Παϊσίου

Τέλος, η Μητρόπολη Ιωαννίνων κάνει γνωστό ότι από την 17η Δεκεμβρίου 2020 θα τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία και Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου, χωρίς την παρουσία πιστών.
Συγκεκριμένα, κάθε πρωί ώρα 7:00-9:30, θα τελείται η Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα ώρα 17:00 ο Εσπερινός. Επίσης, κάθε Δευτέρα θα τελείται Παρακλητικός Κανών προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Κάθε Τετάρτη απόγευμα, Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Κάθε Παρασκευή Παρακλητικός Κανών στον θαυματουργό ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, που προστατεύει από τα λοιμώδη νοσήματα.

Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή θα επιτρέπεται στους πιστούς που το επιθυμούν να επισκέπτονται μετά από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Ιερό Ναό, που θα παραμένει ανοικτός από τις 9:30 έως τις 17:00 κάθε μέρα. Όσοι επιθυμούν να βρεθούν για ολιγόλεπτη προσευχή στον Ιερό Ναό θα πρέπει να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, δηλαδή την τήρηση αποστάσεων, τη σωστή χρήση μάσκας τη χρήση απολυμαντικών μέσων, τη μη υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων εντός και εκτός αυτού, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβερνήσεως και τις σχετικές οδηγίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ