Ανησυχία για τις έντονες βροχοπτώσεις

Νέα

Ελεγχόμενη η κατάσταση – Σε επιφυλακή η πολιτική προστασία

Στο 300% της μέσης μηνιαίας τιμής του Ιανουαρίου έφτασαν οι βροχοπτώσεις στα Γιάννενα μέχρι και την Τρίτη, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν από την Παρασκευή και μετά.
Άμεση συνέπεια των συνεχών βροχοπτώσεων ήταν η αδυναμία αποστράγγισης των νερών προς το αποστραγγιστικό δίκτυο του λεκανοπεδίου με κατάληξη τη λίμνη Παμβώτιδα και τις καταβόθρες στο νότιο τμήμα του.

Παράλληλα, η στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας βρίσκεται πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του υπερχειλιστή, το θυρόφραγμα τις τελευταίες ημέρες παραμένει ελεγχόμενα ανοιχτό, είναι αδύνατο όμως να εκτονώσει τις τεράστιες ποσότητες που καταλήγουν μέσω της βροχής και μέσω των αγωγών ομβρίων στη λίμνη. Η άνοδος της στάθμης της Παμβώτιδας είναι ευδιάκριτη στον καθένα, με γυμνό μάτι, στην περιοχή του Μόλου, όπου λίγο απέχει από το να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του κρηπιδότοιχου, ενώ για να μπει κάποιος επιβάτης στα καραβάκια θα πρέπει πλέον να ανέβει μερικά σκαλιά και όχι να τα κατέβει, όπως συμβαίνει συνήθως από τα μέσα καλοκαιριού και έπειτα.

Στο μέτωπο των ζημιών, καταγράφονται κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε όλους τους δήμους, και στο εθνικό αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται επί ποδός χρησιμοποιώντας σχεδόν 30 μηχανήματα ώστε να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς. Στα ορεινά καταγράφονται χιονοπτώσεις, που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατέβουν σε πιο χαμηλό υψόμετρο, επηρεάζοντας και ημιορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, αλλά όχι και το λεκανοπέδιο.

Συζήτηση για τις πλημμύρες στο δημ. συμβούλιο

Στο μεταξύ, η άμεση διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων περιλαμβάνονται στο Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από εκδήλωση πλημμυρών, που ψηφίστηκε από το δημ. συμβούλιο.
Τη διαβεβαίωση, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, να αντιμετωπίζεται κάθε καιρικό φαινόμενο στη σωστή του διάσταση και τη σωστή χρονική στιγμή, εξέφρασε προς το δημ. συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολ. Προστασίας Γ. Λώλης, με αναφορές στη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη ΔΕΥΑΙ.
Τη θετική τους ψήφο έδωσαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην της Όλυς Τσουμάνη, για τη Λαϊκή Συσπείρωση, που ψήφισε λευκό.

Την αγωνία του για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και τον προγραμματισμό σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων επισήμανε ο Θ. Μπέγκας, ενώ από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» ο Σπ. Γκίζας πρότεινε την πραγματοποίηση ασκήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Με την πρόταση σύστασης και λειτουργίας μίας αυτοτελούς υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο δήμο Ιωαννιτών έκλεισε τη συζήτηση ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη συνεχούς ενεργοποίησης των Τοπικών Κοινοτήτων και των Πολιτιστικών Συλλόγων για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων.