«Το ΚΙΝΑΛ έχει την δυνατότητα να κερδίσει τον μεσαίο χώρο»

Πολιτική

Απαντήσεις για την δυναμική του ΚΙΝΑΛ, τα εσωκομματικά ζητήματα, τις συνεργασίες με άλλα κόμματα αλλά και την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, έδωσε o Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Απαντήσεις για την δυναμική του ΚΙΝΑΛ, τα εσωκομματικά ζητήματα, τις συνεργασίες με άλλα κόμματα αλλά και την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, έδωσε από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε στα πλαίσια επίσκεψης ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επανέλαβε ότι το ΚΙΝΑΛ λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό θέτοντας εκτός πλαισίου τις όποιες «διαφορετικές φωνές» και βάζοντας στην άκρη τις… φιλοδοξίες κάποιων για αλλαγή στην ηγεσία.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας με τα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να απασχολεί ένα πολιτικό κόμμα είναι «τα εσωτερικά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές και την ετοιμότητα του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι «κανονικά, όταν απειλούνται ανθρώπινες ζωές, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε εκλογές. Ωστόσο, το ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο όποτε και εάν προκηρύξει πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση».

Φιλοδοξίες: Ναι μεν αλλά…

Ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες αργούν… δείχνοντας προς την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου υπογραμμίζοντας ότι στην περίοδο της πανδημίας, την οποία ζούμε, η κοινωνία περιμένει από το ΚΙΝΑΛ να δώσει τη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι να μπαίνει σε εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Υπάρχει καταστατικό και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα!

Όσο για τις φιλοδοξίες, τις χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» τονίζοντας ότι πρέπει να εκφραστούν στην ώρα τους: «Οι φιλοδοξίες είναι καλοδεχούμενες… Έτσι κι αλλιώς, καταστατικά δεν είναι η ώρα… Υπάρχει καταστατικό και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα» υπογραμμίζοντας ότι «η όποια πολιτική κριτική γίνεται πρέπει να γίνεται μέσα από τα πολιτικά όργανα» τα οποία και συνεδριάζουν, όπως είπε, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Έχει κριθεί δύο φορές η Φώφη Γεννηματά…»

Ερωτηθείς για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγησε πως ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο και εξακολουθεί να δουλεύει:

«Η Φώφη Γεννηματά έχει κριθεί στις εθνικές εκλογές. Εξακολουθεί να ακολουθεί ένα δύσκολο εγχείρημα και προσπαθεί να το ισορροπήσει! Εάν με ρωτάτε εάν μας αρκεί το 8%; Όχι, δεν μας αρκεί! Για ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει δεν είναι αρκετό. Τα βήματα μπορεί να είναι πολλά αλλά πρέπει να είναι σταθερά» είπε, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Υπάρχει κυβερνητική προπαγάνδα και δεν ακούγονται όλες οι πολιτικές φωνές».

Αναφορικά με την δική του εκτίμηση ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει την δυνατότητα να κερδίσει τον μεσαίο χώρο.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έχοντας μια ΝΔ που θέλει να ακουμπήσει το χώρο του κέντρου και ένα ΣΥΡΙΖΑ απαξιωμένο από την ίδια την κοινωνία, εκεί δημιουργείται ένα κενό. Το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί από το ΚΙΝΑΛ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφορικά με τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης και τις συνεργασίες ο κ. Χριστοδουλάκης απέκλεισε για ακόμη μια φορά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Η έννοια της προοδευτικής δημοκρατικής διακυβέρνησης ξεκινά από το πώς θα αποτυπωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν θα μιλήσουμε για ανατροπή των συσχετισμών. Ξέρουμε και πατάμε καλά στα πόδια μας. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις!

Αλλά οι συσχετισμοί μπορούν να στείλουν μήνυμα ότι η επόμενη διακυβέρνηση θα έχει ως ρυθμιστή την προοδευτική αντίληψη. Όχι σε οριζόντιες κομματικές συνεργασίες. Όλα θεσμικά, κοινοβουλευτικά και σύμφωνα με τη δύναμη που θα δώσουν οι εθνικές εκλογές».

Στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Να ανοίξουν οι περιοχές που δεν έχουν πρόβλημα με συγκεκριμένο σχέδιο προτείνει το ΚΙΝΑΛ. Η πρόταση αφορά σε περιοχές που τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά και άρα επιτρέπουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα σε περιοχές που μπορούν να λειτουργούν κανονικά πάντα με λήψη συγκεκριμένων μέτρων μεταξύ των οποίων αύξηση των rapid test αλλά και «στεγανοποίηση» των περιοχών ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια η τοπική οικονομία και να μην καταρρεύσουν επιχειρήσεις παρασύροντας θέσεις εργασίας μαζί!

Το ζήτημα έθιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου που έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την τοπική οικονομία προτάσσοντας το μέλλον των τοπικών επιχειρήσεων ζητώντας από τον κ. Χριστοδουλάκη να μεταφέρει τις προτάσεις σε κεντρικό επίπεδο και να αναζητηθούν λύσεις.

«Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις μας θα συζητηθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Ο κ. Χριστοδουλάκης συντάχτηκε λέγοντας ότι τους τελευταίους δέκα μήνες σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων ήταν κλειστές η λειτουργούσαν με προβλήματα «Δυστυχώς παρά τις πιέσεις και τις προτάσεις μας, η κυβέρνηση λειτουργεί με την λογική του βλέποντας και κάνοντας… Πρέπει να φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα και να πάμε σε εξειδικευμένα μέτρα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Να δώσουμε μακροπρόθεσμη ελπίδα στον επιχειρηματικό κόσμο» κατέληξε.

Στα Νοσοκομεία

Λίγο νωρίτερα είχε επισκεφθεί τα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων: Το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Άλκη Λάνταβο, την πρόεδρο της ΕΙΝΗ Μαργαρίτα Κιτσανού, τον Στέφανο Ζούμπα αλλά και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο και συνομίλησε με εργαζόμενους νοσηλευτές και γιατρούς από τους οποίους και άκουσε τις δυσκολίες που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

«Η πανδημία είναι παρούσα και χρειάζεται στήριξη των ανθρώπων και των δομών υγείας. Για να μη «νεκρώσει» η κοινωνία χρειάζεται ένα σχέδιο «στεγανοποίησης» των νόμων, αύξησης των γρήγορων τεστ και άνοιγμα της οικονομίας χωρίς παλινδρομήσεις. Να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει σχέδιο και προοπτική για την επόμενη μέρα» επανέλαβε αναδεικνύοντας τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ