Ανάστατοι οι δικηγόροι όλης της χώρας

Νέα

Μπορεί θεωρητικά να ξεκίνησε και πάλι ένα μέρος του έργου των δικαστηρίων, όμως τα ανοιχτά ζητήματα και τα κενά ασφαλείας είναι ακόμη πολλά, όπως κατήγγειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. 

Σημειώνεται πως η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο και ξεκίνησε η εφαρμογή της από το πρωί της Τρίτης με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα να κάνει λόγο για σύγχυση και ανασφάλεια στους κόλπους των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα.

«Ζούμε τραγελαφικές στιγμές. Από τη μια ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριζε ότι η δικαιοσύνη λειτουργούσε και δεν είχε κλείσει, και προς τούτο δεν χρειαζόταν ενίσχυση οι δικηγόροι, τώρα ισχυρίζεται ότι ανοίγουν κάποιες διαδικασίες.

Εμείς ως σώμα και ως Δικηγορικός Σύλλογος ζητούσαμε να λειτουργεί η Δικαιοσύνη με μέτρα και ελέγχους αλλά δεν εισακουστήκαμε ποτέ.

Αποφασίστηκε τώρα στο πιο επικίνδυνο επιδημιολογικό επίπεδο να ανοίξουν οι δίκες κάποιων διαδικασιών με μάρτυρες και να ξεκινήσουν οι προθεσμίες που είχαν ανασταλεί από τις 29 Οκτωβρίου 2020, όσον αφορά τα Γιάννενα.

Και όχι μόνο αποφασίστηκε, αλλά αυτό έγινε βράδυ Σαββάτου για την Τρίτη, χωρίς πρόνοια για τεστ, χωρίς πρόνοια για αστυνόμευση σε όλα τα Μέγαρα, χωρίς υπαλλήλους, αφού ισχύουν ειδικές άδειες και τα σχολεία είναι κλειστά», ανέφερε αρχικά η κα Νάκα.

 

Καλούν την κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση 

 

Στο μεταξύ, ο τοπικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση για λόγους ασφάλειας δικαίου, για ενιαία ρύθμιση και παράταση των προθεσμιών, ώστε να αρθούν τα ερμηνευτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις και ακόμη να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιουλίου 2012, συνεκτιμώντας την δυσμενή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Ζητά επίσης την παράταση του δικαστικού έτους όπως και το 2020 και να προταχθεί ο εμβολιασμός των λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης σε προαιρετική βάση, όπως και να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού.

«Αύριο (σ.σ σήμερα) δικάζουμε και δεν υπάρχει μέριμνα για διενέργεια δωρεάν rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς από τον ΕΟΔΥ, το σύστημα θερμομέτρησης είναι προβληματικό, – ευτυχώς στα Γιάννενα υπάρχει αστυνομική δύναμη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος προμηθεύει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας με συσκευές αντισηπτικού όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Μεγάρου.

Το Εφετείο ευτυχώς πέτυχε την τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών στα ακροατήρια αλλά μόνο για την έδρα, όχι για όλους τους παράγοντες της δίκης ακόμη.

Αυτή τη στιγμή καλούμε όλους τους δικηγόρους σε αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί η ατομική και δημόσια υγεία και τους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο στο Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να έχουν προηγούμενη τηλεφωνική/ηλεκτρονική επικοινωνία με δικαστικό υπάλληλο ή με τον δικηγόρο τους όταν αφορά δίκη», τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα.