Αλλαγή νοοτροπίας ή περισσότερα θύματα

Νέα

Από τις αρχές του χρόνου, επτά περιπτώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τις γυναίκες να είναι τα τραγικά θύματα δολοφονικής βίας από τους συντρόφους τους.

Το τραγικό περιστατικό με τη γυναικοκτονία 31χρονης στη Δάφνη, αλλά και οι αποκαλύψεις για την εγκληματική αδιαφορία των αστυνομικών συγκλόνισαν την Ελλάδα. Λίγες ημέρες αργότερα ένας 54χρονος πυροβόλησε με οκτώ σφαίρες την 43χρονη σύζυγό του στη Λάρισα.

Όλες οι περιπτώσεις είχαν κοινά χαρακτηριστικά: Τα θύματα είναι γυναίκες, στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα σε κακοποιητικές σχέσεις, κάτι που αναδεικνύει ένα πρόβλημα βαθιά ριζωμένο μέσα στην ελληνική κοινωνία. 

Ο ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς μίλησε για τις γυναικοκτονίες λέγοντας ότι δεν αρκεί να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και ότι θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας- αγόρια και κορίτσια! 

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον ψυχίατρο κ. Παππά πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ενώ ξεκαθάρισε ότι σε αυτές τις σοβαρές αλλαγές πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι άντρας δεν είναι εκείνος που χτυπάει. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα, στην αυτονομία, στην άρνηση της γυναίκας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γιατρός. 

Οι γυναίκες πρέπει να δίνουν προσοχή στις ενδείξεις. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία- που τα τελευταία δυο χρόνια μέσα στην πανδημία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν ακόμη μεγαλύτερη βία. 

Οι απειλές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Να γίνονται τα νόμιμα και οι καταγραφές. Να μην είναι απλά γραφειοκρατία… Επίσης, τα μέτρα ασφαλείας να ελέγχονται και να υλοποιούνται. Αυτά είναι τα άμεσα που μπορούν να γίνουν» είπε για να συμπληρώσει πως το σοβαρότερο είναι η αλλαγή στερεοτύπων: 

«Οι μανάδες να αλλάξουν τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους

Σεβασμός της αυτονομίας του καθενός. Να μη συνδέουν την άρνηση με αδυναμία δικιά τους. Αυτό είναι το σπουδαιότερο και το σημαντικότερο» κατέληξε. 

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ