Αισιοδοξία για τη δημιουργία Πάρκου Ιστορίας

Τοπικά

Αισιόδοξος για τη δημιουργία Πάρκου Ιστορίας στο Πωγώνι εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης, οφείλοντας την αισιοδοξία του στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Βουλής και του δήμου για την χρηματοδότηση, της ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων στις μάχες του Έπους του 1940.

Η Βουλή εκπληρώνει, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κων. Τασούλας ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους 14.000 ανθρώπους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της πατρίδας και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μνημείου με το ποσό των 600.000 ευρώ.

Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο κ. Καψάλης σε δηλώσεις του τόνισε, ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει δημοπρατηθεί. Η ανέγερση του Μαυσωλείου αυτού, στο οποίο θα αναγράφονται σε επιτύμβιες στήλες, τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στις μάχες του 1940, εντάσσεται όμως και σε μία ευρύτερη ενότητα έργου, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Ιστορίας του Καλπακίου, που εκτός από το Μαυσωλείο περιλαμβάνει την ανάδειξη των θέσεων μάχης (χαρακώματα, πολυβολεία, κρύπτες) και την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου.

Ο δήμος Πωγωνίου έχει ήδη λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Διεύθυνσης Υδάτων, ενώ υπάρχει αγαστή συνεργασία με το υπ. Εθνικής Άμυνας, το υπ. Πολιτισμού και την περιφέρεια Ηπείρου για την εξεύρεση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Το εξαιρετικά σημαντικό όπως είπε ο κ. Καψάλης στις δηλώσεις του, είναι ότι βρέθηκε η κοινή φόρμουλα για τη λειτουργία του Πάρκου Ιστορίας, με τον δήμο Πωγωνίου να αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, το δε υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να αναλαμβάνει να διαθέσει προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την αδιάλειπτη λειτουργία του, όπως γίνεται εξάλλου μέχρι σήμερα με το Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι.