ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ – Χρειάζονται δράσεις και όχι μόνο επιδοτήσεις

Νέα
  • Παρέμβαση του Περιφερειάρχη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στη νοτιοανατολική Ευρώπη που κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου.
Φέτος, την τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται, συμμετείχαν πάνω από 400 ομιλητές με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη να είναι ανάμεσά τους.
«Πριν λίγες ημέρες από τη Eurostat ανακοινώθηκε το κατά κεφαλή ΑΕΠ των περιφερειών για το 2017. Η γενική εικόνα δείχνει τις Ελληνικές περιφέρειες να παραμένουν σε στασιμότητα και να μην ανακάμπτουν αναπτυξιακά», ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Καχριμάνης για να συνεχίσει λέγοντας πως «οι περιφερειακές αρχές καλούνται να «απολογηθούν» για μια ανάπτυξη που δεν έρχεται, για μια ανάπτυξη στην οποία όμως δεν μπορούν να μετάσχουν ενεργά στο βαθμό που θα έπρεπε».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ο οποίος, όπως τόνισε, χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και όχι μόνο επιδοτήσεις. «Τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γεγονός, πως έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη των αγροτικών περιοχών, περιοχές που συνήθως έχουν μεγάλα ποσοστά φτώχειας. Η διαρροή του αγροτικού δυναμικού συνεχίζεται και δεν πρόκειται να ανακοπεί, κυρίως δε να αντικατασταθεί από νέο κόσμο, ενόσω τα διαρθρωτικά μέτρα δεν συνοδεύονται και με παράλληλες δράσεις θεσμικού χαρακτήρα.
Για να το κάνω πιο σαφές, όσες επιδοτήσεις κι αν δοθούν, όσα χρηματοδοτικά εργαλεία και αν εξευρεθούν, αν δεν υπάρχει προστασία και έλεγχος των παραγόμενων προϊόντων που είναι συνυφασμένα με την κάθε περιοχή, ανάπτυξη σε ρυθμούς που θα οδηγούν σε σύγκλιση με τις άλλες περιφέρειες δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, ειδικά σε ο, τι αφορά τον αγροτικό κλάδο, που κατά βάση αποτελεί τη βασική παραγωγική δραστηριότητα σε περιφέρειες με χαμηλό ΑΕΠ», ανέφερε σχετικά ο κ. Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης ακόμα άσκησε κριτική στον νέο εκλογικό νόμο υπογραμμίζοντας πως «οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς» ενώ έκλεισε την ομιλία του ζητώντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις περιφέρειες από το κεντρικό κράτος.