koronoios

Ακόμη πέντε κρούσματα στην Ήπειρο

Νέα

Στα εμβόλια αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωναϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης, εκτιμώντας πως μέσα στον Οκτώβριο, θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες από τις σχετικές μελέτες και θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα. 

Δεν έκρυψε, ωστόσο, την ενόχλησή του για την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το εμβόλιο και τα σενάρια συνωμοσιολογίας που διακινούνται. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι, το 2021, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, θα γίνει προμήθεια δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον κορωναϊό, που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκεί, όμως, όπως σημείωσε, το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ακόμα κι αν πρέπει να το κάνουμε μία φορά το χρόνο, όπως αυτό της γρίπης.

To θέμα του εμβολίου είναι πολυδιάστατο, εξήγησε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωναϊό. Όπως ανέφερε, από τα 177, τα εννέα έχουν προγραμματίσει μελέτες φάσης 3 και το καθένα έχει διαφορετικές τεχνολογίες.
Για μια ακόμη φορά, ο καθηγητής δήλωσε δυσαρεστημένος που το εμβόλιο έχει αποτελέσει μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών, αλλά και ευκαιρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Είμαι αισιόδοξος για τα εμβόλια, διότι έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι πόσο θα διαρκούν» υπογράμμισε.

«Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν για ιδεολογικούς και άλλους λόγους, που αφορούν το περιβάλλον τους και όχι τη δημόσια υγεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
Και κατέληξε: «Μακάρι γρήγορα -και ελπίζω με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο- να τελειώσουν όλοι οι περιορισμοί, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα, να δούμε ο ένας τον άλλο με καθαρή ματιά».

Η χρήση της μάσκας

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως αναγκαίο κακό και «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης της, χαρακτηρίζοντας ως ένα «ατομικό, προσωπικό lockdown», με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την χρήση μάσκας, ενώ δεν έκρυψε την θλίψη του για την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του κορωναϊού.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωναϊό υπεραμύνθηκε των εισηγήσεων της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας, συνέστησε ο καθηγητής. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας, αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

Επαναλειτουργούν οι λαϊκές στις περιοχές με περιοριστικά μέτρα

Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 207 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, τα 186 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, 27 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 3 συνδέονται με γνωστές συρροές. Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τρία αφορούν την Π.Ε. Ιωαννίνων και ακόμη δύο την Π.Ε. Πρέβεζας.

Αναλυτικότερα:
– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 97 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 3 συνδέονται με συρροή και 21 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,εκ των οποίων τα 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Απολύμανση στο Υποθηκοφυλακείο

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων έγινε γνωστό αρμοδίως στην Προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων και ακολούθως ενημερώθηκε η Πρόεδρος του ΔΣΙ, ότι διαγνώστηκε θετικός στην covid19 πολίτης (μη δικηγόρος) που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τον χώρο του Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων.

Η Πρόεδρος του ΔΣΙ Μαρία Νάκα επικοινώνησε με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αγνή Νάκου, οι υπηρεσίες της οποίας είχαν ήδη ιχνηλατήσει το περιστατικό.
Συγκεκριμένα ο πολίτης (μη δικηγόρος) δήλωσε ότι είχε επισκεφθεί το Υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων τη Δευτέρα 24.8.2020, ενώ η σύζυγός του (μη δικηγόρος) διαγνώστηκε θετική την Τετάρτη, 26.8.2020.  Πλην όμως δεν είναι σαφές πότε επισκέφθηκε ο πολίτης το Υποθηκοφυλακείο καθώς δεν είχε καταγράψει το όνομα του στον κατάλογο εισερχομένων του Υποθηκοφυλακείου.

Η αρμόδια Υπηρεσία είχε δώσει ήδη οδηγίες στους υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  ο οποίος κατά κανόνα ελέγχει και θέτει σε καραντίνα τις στενές επαφές του θετικού κρούσματος κατά το διάστημα τριών (3) ημερών πριν και τριών (3) ημερών μετά τη διάγνωση του ασυμπτωματικού ως θετικό κρούσμα ή από την έναρξη των συμπτωμάτων. Στενές επαφές  θεωρούνται όσοι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κατά τα παραπάνω διαστήματα για περισσότερο από 10-15 λεπτά σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και χωρίς μάσκα.

Εν προκειμένω η ανίχνευση κατέληξε ότι το κρούσμα φορούσε μάσκα συνεχώς, έκανε ολιγόλεπτη έρευνα βιβλίων, δεν προσέγγισε κανέναν χωρίς μάσκα και σε μικρή απόσταση.
Εν όψει των παραπάνω για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, η Πρόεδρος του ΔΣΙ ζήτησε από τον Δήμο Ιωαννιτών και έγινε απολύμανση των χώρων του Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων το μεσημέρι της 31.8.2020.
Στην ανακοίνωση τέλος υπογραμμίζεται ότι απαιτείται ψυχραιμία, τήρηση των μέτρων απ’ όλους προς όλους και υπευθυνότητα.