ΑΙΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΣΑ – Θα συγκληθεί διευρυμένη σύσκεψη για αποφάσεις

Νέα

Αίτημα από δυο διαφορετικές περιοχές- της Λευκάδας και της Αιγιαλείας, δέχτηκαν οι φορείς της περιοχής για μεταφορά απορριμμάτων στην Μονάδα Επεξεργασίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αιτήματα, ειδικά από την γειτονική Λευκάδα, φτάνουν στους φορείς της περιοχής καθώς σχεδόν κάθε καλοκαίρι γίνεται ανάλογη αίτηση.
Τα δυο αιτήματα κινητοποίησαν τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ιωαννίνων και συγκλήθηκε από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ έκτακτη συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και εξαιτίας της σοβαρότητας των αιτημάτων κρίθηκε σκόπιμο το θέμα να πάρει αναβολή και να συζητηθεί αφού κληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση όλοι οι πρόεδροι των φορέων και όλοι οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στην ΠΕΔ.
Το αίτημα έχει γίνει προς τη Μονάδα ωστόσο γίνεται λόγος και για μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου και αυτό είναι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους εμπλεκόμενους φορείς καθώς οι δυνατότητες των δυο ΧΥΤΑ είναι γνωστές και περιορισμένες ενώ επίσης γνωστό είναι ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιφέρειες.
Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν με κοινή υπουργική απόφαση και θετική εισήγηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων εξαιτίας και του κατεπείγοντος χαρακτήρα των αιτημάτων και να ανοίξει με τον τρόπο αυτόν η μεταφορά απορριμμάτων και υπολείμματος στην περιοχή μας.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Σπύρος Κωνσταντόπουλος μίλησε στο ITV για αυτή την εξέλιξη και για την απόφαση αναβολής ώστε να κληθούν άπαντες να πάρουν θέση για το θέμα. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
«Αποφασίσαμε να αναβάλλουμε την συνεδρίαση γιατί είναι σοβαρό το ζήτημα. Οι δυο περιοχές ζητούν την μεταφορά απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ. Εμείς αποφασίσαμε να καλέσουμε εκτός από τους προέδρους των Φορέων όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας προκειμένου να δούμε κατά πόσο είμαστε σύννομοι με μια τέτοια απόφαση» είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι ο δρόμος μεταφοράς μπορεί να ανοίξει «με κοινή υπουργική απόφαση»
Ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε και στο ερώτημα που δέχτηκε εάν και κατά πόσο μπορεί να δεχτούν οι ΧΥΤΑ τα υπολείμματα για να απαντήσει λέγοντας: «υπάρχουν προβλήματα. Εάν δεχτούμε και υπόλειμμα άλλων περιοχών τότε ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

«Όχι» στη μεταφορά από τον Γ. Σεντελέ

Κατηγορηματικό «όχι» απαντά ο Δήμαρχος Βορείων ΤζουμέρκωνΓιάννης Σεντελές στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων στη Μονάδα Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης κάτι που ασύμφωνα με τον ίδιο, ισχύει για το σύνολο των δήμων.
Τα αιτήματα των δήμων Λευκάδας και Αιγιαλείας αντίστοιχα για την αποδοχή της πρότασης μεταφοράς των απορριμμάτων από τις περιοχές τους τουλάχιστον την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο επαναφέρουν, σύμφωνα με τον κ. Σεντελέ, από την πίσω πόρτα την υπόθεση των σκουπιδιών της Κέρκυρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα ώστε να αλλάξουν στάση και οι φορείς της αυτοδιοίκησης.
Η μοναδική περίπτωση όπως σημείωσε για να συζητηθεί κάτι είναι εφόσον αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων που σήμερα προβλέπει τη διαχείριση των παραγόμενων σκουπιδιών από την Ήπειρο.
Παράλληλα, τόνισε πως σε ό,τι αφορά στο δήμο Βορ. Τζουμέρκων εξακολουθεί να ισχύει το αίτημα ώστε να κλείσουν οι ΧΥΤΑ στην Ήπειρο και να μην μετατραπούν σε ΧΥΤΥ αλλά να κατασκευαστεί ένας ΧΥΤΥ, δίπλα στο εργοστάσιο που θα δέχεται το υπόλειμμα.
«Δεν έχουμε στα χέρια μας καμία μελέτη για το αν οι ποσότητες είναι διαχειρίσιμες από το εργοστάσιο ή από τους ΧΥΤΥ. Προφανώς απαιτείται νέα μελέτη, προφανώς θα πρέπει να συζητήσουμε για αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά μέχρι τότε δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία πρόταση. Δεν γίνεται η Ήπειρος να μετατραπεί στον σκουπιδότοπο της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και άλλων περιοχών ακόμη πιο μακριά.
Τέτοιες πρακτικές επιπλέον χαλαρώνουν τις ευθύνες που έχει κάθε δήμος ώστε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μόνος του, όπως προβλέπει η νομοθεσία, τα απορρίμματα που παράγει», ανέφερε λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, ο κ. Σεντελές.