ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ GRAND SERAI – Εκπαιδευτικές Εκθέσεις για τις «Σπουδές στην Κύπρο»

Νέα

Η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μαζί με τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, διοργανώνουν και στα Ιωάννινα Εκπαιδευτική Έκθεση για τις «Σπουδές στην Κύπρο».
Στόχος των Εκθέσεων που γίνονται σε πολλά μέρη της χώρας είναι η ενημέρωση για την Πανεπιστημιακή ζωή στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια των Εκθέσεων, θα γίνεται ενημέρωση και διανομή υλικού σχετικά με την Ανώτερη Εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια, τα προγράμματα σπουδών, τις διαδικασίες εισδοχής, τις μορφές φοιτητικής και οικονομικής στήριξης και γενικότερα για τη φοιτητική ζωή στην Κύπρο.
Η εκπαιδευτική έκθεση στα Γιάννενα θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Για την διοργάνωση της έκθεσης στα Γιάννενα αλλά και την Βέροια μίλησε η διευθύντρια της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης κα. Τέρψα Κωνσταντινίδου.

Ποιος ο στόχος των Εκπαιδευτικών Εκθέσεων «Σπουδές στην Κύπρο»;

Οι Εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό και απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και σύμβουλους επαγγελματικού προσανατολισμού για ενημέρωση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. Είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσουν από κοντά τα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Πόσα πανεπιστήμια λειτουργούν στην Κύπρο;

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας τριών (3) Δημόσιων και πέντε (5) Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθώς επίσης ενός σημαντικού αριθμού αξιόλογων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πού και πότε έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες Εκπαιδευτικές Εκθέσεις στην Ελλάδα;

Στα Γιάννενα η έκθεση θα γίνει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο Ξενοδοχείο Grand Serai και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα που αφορά στο γιατί κάποιος να επιλέξει σπουδές στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οι σπουδές στη Κύπρο είναι στα πρότυπα ευρωπαϊκών και διεθνών προδιαγραφών. Έχουν ποικιλία προγραμμάτων σπουδών και ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης. Επίσης έχουν υψηλό επίπεδο ποιότητας – Διεθνής αναγνώριση καθώς και Προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Εξίσου σημαντικά είναι τα Προγράμματα υποτροφιών και οικονομικής στήριξης και το Προσιτό κόστος

Ποια τα οφέλη για τους φοιτητές;

Οι σπουδές στην Κύπρο αποτελούν ευκαιρία για τους ελλαδίτες φοιτητές να ζήσουν μακριά από το σπίτι τους τη φοιτητική ζωή και τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει σε ένα ασφαλές περιβάλλον που μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και που έχει φτιαχτεί για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς τους στόχους. Σημαντική είναι η προσφορά υποτροφιών από την Κυπριακή Δημοκρατία στους αριστεύσαντες φοιτητές που θα εξασφαλίσουν θέση στα δύο Δημόσια Πανεπιστήμια μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια προσφέρουν έναν εύρος υποτροφιών και παροχών οικονομικής στήριξης στοχευμένα προς ελλαδίτες φοιτητές.

Ποιες οι διαδικασίες εισδοχής;

Προπτυχιακές σπουδές
Δημόσια Πανεπιστήμια: Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω παγκυπρίων εξετάσεων (για Κύπριους) και πανελλαδικών εξετάσεων (για Ελλαδίτες), εκτός του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου η εισδοχή σε προπτυχιακό πρόγραμμα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης και εφόσον πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις εισδοχής (βλ. απολυτήριο λυκείου). Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Απολυτήριο αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο προσόν.
Μεταπτυχιακές σπουδές
Πτυχίο πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο ισοδύναμο προσόν
Ορισμένα προγράμματα σπουδών απαιτούν πρόσθετα προσόντα.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων μπορούν να διεκδικήσουν θέση στα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης διαφέρει από την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, αφού οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν την ειδική αίτηση εισδοχής απευθείας στα πανεπιστήμια.
Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται δημοσιευμένες στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων.
Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων στις εκθέσεις είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα των επισκεπτών.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι τα Κυπριακά Πανεπιστήμια αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ευρωπαϊκά Κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς. Όλοι οι φοιτητές που προτίθενται να σπουδάσουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενημερώνονται από τα αρμόδια σώματα της χώρας τους σε σχέση με την αναγνώριση τίτλων σπουδών ξένων πανεπιστημίων είτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο (που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ο ΔΟΑΤΑΠ), είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ