Αίτημα επανεκκίνησης των πολιτιστικών δράσεων

Νέα

Καλλιτεχνική διαμαρτυρία διοργάνωσαν τα μέλη της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου στην κεντρική πλατεία

Καλλιτεχνική διαμαρτυρία διοργάνωσαν τα μέλη της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου στην κεντρική πλατεία ζητώντας την επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων και το άνοιγμα των σχολών τους.
Η δράση είχε και καλλιτεχνικό χαρακτήρα και στόχος ήταν να κοινοποιηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνών.
Οι άνθρωποι του πολιτισμού ζητούν, να σταματήσει η αδιαφορία της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Όπως επεσήμαναν το μοναδικό μέτρο που έχει παρθεί για την ενίσχυση του κλάδου είναι τα αποσπασματικά επιδόματα, τα οποία δόθηκαν μετά από την πρωτοφανή συσπείρωση του κλάδου τους.
«Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύει και για τις καλλιτεχνικές σπουδές, κρατώντας τις επαγγελματικές δραματικές σχολές, τις επαγγελματικές σχολές χορού και τα ωδεία κλειστά, ενώ ταυτόχρονα οι πρόβες, που έχουν παρεμφερή λειτουργία, γίνονται κανονικά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο για τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σπουδών σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, οδηγώντας τες σε αδιέξοδο και φέρνοντας τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν» υπογράμμισαν στις δηλώσείς τους μέλη του δ.σ. της νέας ένωσης αλλά και ιδιοκτήτρια σχολής χορού που μίλησε για τις επαγγελματικές σχολές και το σταμάτημά τους παρα το γεγονός ότι τηρούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα οι άνθρωποι του πολιτισμού ζητούν:
Οικονομική στήριξη, βάσει του προϋπολογισμού που προβλέπεται από το ΥΠΠΟΑ προς ΔΗΠΕΘΕ και ΠΚΔΙ, ώστε να μπορέσει να εργαστεί ,μέσα στο καλοκαίρι, το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης.
Συνάντηση με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για να θέσουμε, τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων καλλιτεχνών στην περιοχή μας και να συζητήσουμε ενδεχόμενες λύσεις στην κρίση που βιώνουν οι κλάδοι μας ενόψει των επόμενων κρίσιμων μηνών της πανδημίας.

Προτείνουν τη δημιουργία Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ στην περιοχή της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, αίτημα που παρουσιάστηκε ως μείζον στις συνελεύσεις του σωματείου μας, με διάθεση μέρος των κονδυλίων, που προβλέπονται για τον πολιτισμό σε κάθε τοπική αυτοδιοίκηση (απευθύνουμε το αίτημα προς όλους τους Δήμους της Ηπείρου), ώστε να αποτελέσει απαρχή για να κινηθούμε με εξωστρέφεια από την περιφέρεια μας και να προβάλλουμε/προάγουμε το πλούσιο επαγγελματικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής. Θεωρούμε ότι διαχωρισμοί δεν χωρούν στην τέχνη μας και στοχεύουμε να αγκαλιάσουμε, όσο το δυνατόν ,το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών καλλιτεχνικών ομάδων και επαγγελματιών της περιοχής.

Μακροπρόθεσμα ζητούν τη συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού στις επιχορηγούμενες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, καθώς και τη δημιουργία σταθερών ανοιχτών καλεσμάτων προς υποβολή προτάσεων από τις καλλιτεχνικές ομάδες και ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής της Ηπείρου, που θα διοργανώνουν σταθερά οι δύο Εποπτευόμενοι Φορέις του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) με στόχο την προαγωγή της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τέλος, διεκδικούν τη θεσμική συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης του σωματείου μας στα διοικητικά συμβούλια των Εποπτευόμενων Φορέων του ΥΠΠΟΑ (ΠΚΔΙ και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει πάνω στις αποφάσεις ,που λαμβάνουν τα άνω διοικητικά συμβούλια και να εποπτεύει την εφαρμογή της διαφάνειας στις επιλογές των εκάστοτε φορέων (πράγμα που προβλέπεται από τα καταστατικά των ανωτέρω φορέων).
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ