koronoios

Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός

Νέα

Υπάρχει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ανά ημέρα, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωναϊού, το απόγευμα της Τρίτης, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι η άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων οφείλεται στο ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν επιδείνωση μετά από περίπου επτά ημέρες.

Στα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι η υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, αν και είναι αισιόδοξη η κατάσταση, δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε γνωστό πως τα κρούσματα κορωναϊού στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου ανέρχονται σε 35. Συμπλήρωσε ότι έχουν απομονωθεί, ενώ δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα μεταξύ των 100 εργαζομένων στη δομή.

Ως προς τη χρήση μάσκας, σημείωσε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται.
«Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», είπε.

Νέοι κανόνες για τα σχολικά κυλικεία

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πορεία της πανδημίας ανακοίνωσε ότι ήταν θέμα ωρών η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα μοιραστεί στα σχολεία και θα ρυθμίζει αναλυτικά όλους τους κανόνες λειτουργίας, τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός και τόνισε ότι οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπαίνουν στις τάξεις. Παράλληλα υπογράμμισε πως λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών .
Ειδικά για τα κυλικεία ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα πωλούν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ενώ θα τηρούνται και αποστάσεις 1,5 μέτρου από τους μαθητές. Ανέφερε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την λειτουργία των κυλικείων θα πρέπει να μεριμνούν για την απολύμανση του χώρου και για την τοποθέτηση αντισηπτικών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε επίσης πως υπάρχει η σύσταση για τοποθέτηση σημάνσεων στο έδαφος. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
«Στόχος είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, να προστατέψουμε τους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας και τις οικογένειές τους», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν και στις σχολικές μονάδες.

Τρία τα νέα κρούσματα στα Γιάννενα

Σε 169 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωναϊού, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το απόγευμα της Τρίτης, με τρία από αυτά να εντοπίζονται στα Γιάννενα.
Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 42 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος. Οι θάνατοι στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται πλέον σε 290.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωναϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.050.259 κλινικά δείγματα. Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο ελέγχθηκαν 12.423 κλινικά δείγματα.
Από τα 169 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εγχώρια είναι τα 153, τα 27 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
-15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
-65 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές, ενώ 6 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 φορείς αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
-23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου