Αισιόδοξα μηνύματα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Νέα

Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού των ασθενών, ενώ ο αντιμετώπιση βελτιώνεται

Από ιδιαίτερα θετικά μηνύματα συνοδεύτηκαν οι δηλώσεις στα τοπικά μέσα με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, ως προς τις νέες θεραπείες αλλά και την αντιμετώπιση των πιθανών υποτροπών των ασθενών μέσα από τις ανοσοθεραπευτικές και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες
Η διευθύντρια Νευρολογίας στο ΠΓΝΙ Σοφία Μαρκούλα ανέφερε πως η πανδημία έχει επιδράσει καθοριστικά στο να πάνε πολλά πράγματα προς τα πίσω χρονικά, για τους ασθενείς, ωστόσο από την άλλη υπάρχει και το θετικό μήνυμα, ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση είναι από εκείνους που προσέρχονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για να εμβολιαστούν έναντι του κορωναϊού.

«Η πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν είναι όπως παλιά. Οι επιστημονικές εξελίξεις με νέα φάρμακα και με τη βελτίωση των υπαρχόντων μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ότι σύντομα θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μαρκούλα.

«Άνιση η αντιμετώπιση της πολιτείας»

Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπο της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων με ΣΚΠ Σόφη Βλασίου αφού περιέγραψε σε αδρές γραμμές τους βασικούς στόχους της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους τοπικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν, ώστε το βράδυ της Κυριακής να φωτιστούν με πορτοκαλί χρώμα δημόσια κτήρια, όπως το δημαρχείο των Ιωαννίνων, τιμώντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ωστόσο, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, υπάρχουν προβλήματα για τους ασθενείς με ΣΚΠ που κωδικοποιούνται στα εξής :
«Συνεχίζεται η άνιση συμπεριφορά της πολιτείας στο θέμα της ένταξης της πάθησης στη λίστα των μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων, σαν χρόνια πάθηση που είναι και η στέρηση του δικαιώματος το ποσοστό αναπηρίας των πασχόντων να αρχίζει από το 50% τουλάχιστον και άνω. Συνεχίζεται η κατακρεούργηση από τις περισσότερες επιτροπές ΚΕΠΑ της ψυχολογίας των ασθενών και των ποσοστών αναπηρίας τους, καθώς και το θέμα μοριοδότησης των πασχόντων εκπαιδευτικών.

Λόγω της πανδημίας, καθυστερεί η ολοκλήρωση του συντονισμού του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο νοσοκομείο, έτσι ώστε να είναι εφικτή η συντονισμένη και συνολική αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων υγείας που επιφέρει η πάθηση. Εδώ και δύο χρόνια η Ένωση έχει καταθέσει αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου για το γεγονός ότι χρειάζονται περισσότεροι ιατροί νευρολόγοι στην Νευρολογική Κλινική, ειδικευμένοι στην πάθηση, καθώς είναι απαραίτητη και η επέκταση του χώρου της Κλινικής, όπως και η τοποθέτηση ειδικευμένων νοσηλευτών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νοσηλείας ή των θεραπειών των πασχόντων με ΣΚΠ», ανέφερε η κα Βλασίου.

Όσοι ενδιαφέρονται ή θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή για το πώς μπορούν να βοηθήσουν, μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στο 26510 93521.