Ξεκίνημα προβολών με «ΜΕΦΙΣΤΟ»

Εκδηλώσεις

Παρουσία του Μωυσή Ελισάφ στα Σφαγεία

Την έναρξη των προβολών ταινιών που έχουν αναφορά στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο έκανε την Κυριακή το βράδυ ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Πρώτη ταινία το «Μεφιστο» που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί η βιβλιοπαρουσίαση. Το «Μεφίστο» διηγείται την ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν, από το ξεκίνημά του στο Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου το 1926 μέχρι το 1936, όταν ο Χέφγκεν αναδείχθηκε λαμπρό αστέρι του νέου Ράιχ. Όταν οι ναζί καταλαμβάνουν την εξουσία στη Γερμανία, εκείνος απαρνείται το κομμουνιστικό παρελθόν του και εγκαταλείπει σύζυγο και ερωμένη για να συνεχίσει να παίζει στο θέατρο.

Το βιβλίο είναι ένα πανόραμα της κοινωνίας στο Γ’  Ράιχ – με σαφή στοιχεία σάτιρας. Ο Κλάους Μανν βλέπει τον ηθοποιό Χέφγκεν ως το σύμβολο «ενός εξ ολοκλήρου αναληθούς, ανήθικου καθεστώτος», όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του.

Η ταινία έχει αποσπάσει βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, το 1982. Επίσης έχει τιμηθεί με Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών, το  1981 και Βραβείο καλύτερης ταινίας της Ένωσης Αμερικανών Κριτικών.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ