«Τόσο μακριά και τόσο κοντά»: Συντροφιά με τον Μωυσή

Εκδηλώσεις

Την Παρασκευή στα Παλιά Σφαγεία από το Πνευματικό Κέντρο

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον εκλιπόντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στις 20:45, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Κάλεσμα συμμετοχής  απεύθυνε ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Τίτλος της εκδήλωσης: «Τόσο μακριά και τόσο κοντά»: Συντροφιά με τον Μωυσή και είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Η σοπράνο Ειρήνη Δόβα και ο βαρύτονος Αχιλλέας Φρέστας ερμηνεύουν μελοποιημένη ποίηση σε  ενορχήστρωση  του Ελευθέριου Καραγιάννη.

Συνοδεύουν: η Γεωργία Αναστάση πιάνο και ο Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο, φλογέρα, σαξόφωνο.

Αποσπάσματα από το έργο των αγαπημένων ποιητών του Μωυσή Ελισάφ διαβάζουν η Μαρία Στρατσάνη και η Τιτίκα Τζάλλα, ενώ θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από παλαιότερα αφιερώματα με τον Μωυσή να διαβάζει Λειβαδίτη, Σεφέρη, Ελύτη και Γκάτσο.

Τα κείμενα και τα τραγούδια επελέγησαν από το αρχείο των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου με θέμα την ποίηση, μια πρωτοβουλία του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ, όταν ήταν Πρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο (2011-2014). Επί μια δεκαετία το μουσικό σχήμα (Αναστάση, Δόβα, Καραγιάννης και Φρέστας) με αφηγητές τον Μωυσή Ελισάφ και τη Μαρία Στρατσάνη παρουσίασαν, μεταξύ των άλλων αποσπάσματα και μελοποιημένη ποίηση των: Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Γκάτσου, Κώστα Καρυωτάκη και Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα.

Τους ποιητές, τα κείμενα, αλλά και τα τραγούδια επέλεγε συνήθως ο ίδιος ο Μωυσής. Μια επιλογή από αυτά τα τόσο αγαπημένα του κείμενα και τραγούδια θα ακουστούν το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου σαν έναν ελάχιστο φόρο τιμής που οφείλει το σχήμα σε αυτόν τον βαθύ γνώστη και λάτρη του ποιητικού λόγου, που τόσα του οφείλει η ιατρική επιστήμη, ο πολιτισμός και η πόλη των Ιωαννίνων.

Επιλογή κειμένων και μαγνητοσκοπημένων αποσπασμάτων: Μαρία Στρατσάνη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ