Τα Γιάννενα γιόρτασαν την απελευθέρωσή τους

Εκδηλώσεις
  • Μηνύματα αισιοδοξίας με πολιτικές αναφορές

Για μία ακόμα χρονιά τα Γιάννενα γιόρτασαν την απελευθέρωσή τους με πλήθος εκδηλώσεων και κορωνίδα αυτών την στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. Ο ήλιος έδειξε το πιο θερμό του χαμόγελο με τη θερμοκρασία να φτάνει σχεδόν το επίπεδο του καλοκαιριού.
Την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν 106 χρόνια με τα Γιάννενα να είναι μια ελεύθερη πόλη μετά από 483 χρόνια σκλαβιάς. Προς τιμήν των αγώνων για την απελευθέρωση της πόλης εκατοντάδες μαθητές, σώματα ασφαλείας, σύλλογοι και φορείς παρέλασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να τους χειροκροτήσουν. Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και καταθέσεις στεφάνων.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η οποία ως εκ της θέσεώς της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στον τομέα της εκπαίδευσης. «Μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια έχουμε περισσότερες δυνατότητες να προωθήσουμε όλους τους τομείς του κοινωνικού κράτους και πρωτευόντως της παιδείας, τόσο με προσωπικό όσο και με πόρους, αλλά και με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι πάρα πολύ σημαντικές. Έχουν ξεκινήσει από τον τόπο μας για την επαναφορά του πνευματικού κεφαλαίου της νέας γενιάς, που την έχουμε πάρα πολύ ανάγκη», ανέφερε.
Σε συνέχεια των δηλώσεών της η κα. Τζούφη συνέδεσε εμμέσως το τέλος των Βαλκανικών πολέμων με τη συμφωνία των Πρεσπών: «Το συμβολικό λοιπόν μήνυμα της ημέρας είναι το τέλος του Βαλκανικού Πολέμου με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και, όπως θυμάστε, υπήρξαν εκείνες οι διεθνείς συνθήκες που έδωσαν τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να σταθεί και να προχωρήσει και νομίζω πως με συναντίληψη και αναγνωρίζοντας και τα δικαιώματα των γειτονικών μας λαών αλλά και τα δικά μας να προχωρήσουμε με ειρηνικό τρόπο», υπογράμμισε.
Παρόντες ήταν και οι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και Χρήστος Μαντάς, οι οποίοι έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας με τις δηλώσεις τους. Ο κ. Στέφος έκανε αναφορά στην ανάπτυξη της πόλης μέσω αναβάθμισης των υποδομών της: «Σήμερα τα Γιάννενα είναι μία πόλη με εξαιρετικές δυνατότητες μία πόλη με ολοκληρωμένες υποδομές οι οποίες τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να ενισχυθούν, όπως για παράδειγμα με την Ιόνια Οδό, μία πόλη και μία περιοχή με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον μία πόλη που κάνει τεράστιες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είμαι απολύτως βέβαιος πως καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μαντάς σημείωσε πως: «Με μεγάλη αυτοπεποίθηση πια σαν χώρα, σαν λαός μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, να αφήσουμε πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε ακόμα και σήμερα, χρειάζεται να προχωρήσουμε με ένα προοδευτικό πρόσημο στην επόμενη μέρα».
Από την άλλη πλευρά, στο μήνυμά του ο βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Κώστας Τασούλας άφησε να εννοηθεί πως με τις εκλογές που θα λάβουν χώρα το 2019 ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το πώς επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία του: «Καλούμαστε να ξανακατακτήσουμε και να εδραιώσουμε την προκοπή μας. Γι’ αυτό η αισιοδοξία που αντλούμε από τη σημερινή μέρα δεν έχει να κάνει με την ελευθερία πια, και ευτυχώς γιατί αυτή την κατοχυρώσαμε με θυσίες με ηρωισμό και ομοψυχία. Η αισιοδοξία που αντλούμε από τη σημερινή μέρα έχει να κάνει με την προκοπή μας που μας λείπει και που στο 2019 ελεύθερα και με σύνεση θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τη δρομολόγηση της», τόνισε.
Στα Γιάννενα βρέθηκε επίσης και η βουλευτής Β Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ζήσει και σταδιοδρομήσει για αρκετά χρόνια στην πόλη: «Είμαι ευτυχισμένη και συγκινημένη που είμαι στην πατρίδα μου. Είναι ώρα να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη. Στα χείλη των Ελλήνων και των Ελληνίδων», σημείωσε.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ανεξαρτητοποίησης της χώρας από ξένες επιρροές, η οποία ανεξαρτητοποίηση μπορεί να γίνει μέσω στήριξης της δικής μας παραγωγής: «Πρέπει ό,τι μας χάρισε ο Θεός αυτόν τον ήλιο και αυτό το περιβάλλον μέσα σε αυτά να στηρίξουμε την παραγωγική μας διαδικασία και να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι και όχι ο κάθε ένας απ’ έξω να μας επιβάλλει όρους. Λέγεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Εάν δεν κάνουμε δουλειά ουσίας δεν θα βγούμε ποτέ από τα μνημόνια. Αυτή είναι η μία παράμετρος και η δεύτερη είναι ότι επιτέλους ουδείς έχει το δικαίωμα να διαχωρίζεται από τον κόσμο και να μην σκέφτεται την ουσία της υπόθεσης που είναι: μία Ελλάδα δυνατή με αξίες και αρχές, όπως μας την έδωσαν οι πρόγονοί μας», δήλωσε.
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στάθηκε στην «εσωτερική» ηθική των προγόνων μας, που θα έπρεπε να διακατέχει και τις νεότερες γενιές: «Ίσως η μεγαλύτερη ελευθερία είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις, δηλαδή η εσωτερική μας ηθική. Αυτή η εσωτερική ηθική και αυτές οι εσωτερικές δομές και αρχές έκαναν αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν το 12 και το 13 για την απελευθέρωση των διάφορων τόπων της χώρας να οδηγήσουν τη χώρα σε μια επόμενη μέρα. Αυτές οι εσωτερικές δεσμεύσεις που τελικά είναι η ελευθερία μας ελπίζω να είναι αρχές και της σημερινής γενιάς και δικές μας αρχές για να πάμε τον τόπο μπροστά», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ