Στο επίκεντρο η είσοδος στα ΑΕΙ και η ελάχιστη βάση

Εκδηλώσεις

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, στις 20.00, στο θεατράκι στην περιοχή της Σκάλας με πολλούς ομιλητές

Στο επίκεντρο θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια αλλά και την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η Νομαρχιακή επιτροπή διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο:  «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ-Αποκλεισμοί και εκπαιδευτικές ανισότητες».

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, στις 20.00, στο θεατράκι στην περιοχή της Σκάλας.

Ο αναπληρωτής Συντονιστής της Ν.Ε. Πέτρος Παλάσχας, απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής και υπογράμμισε ότι η κάθε κυβέρνηση πρέπει  να συνδράμει την προσπάθεια των μαθητών/τριών και όχι το αντίθετο: «Εν μέσω πανδημίας τα παιδιά δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενώ άδικου εξεταστικού συστήματοςπου επιβλήθηκε σε καθεστώς ιδιαίτερων συνθηκών με κλειστά τα σχολεία και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία…» είπε.

Οι ομιλητές

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η βουλευτής Ιωαννίνων και αν. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μερόπη Τζούφη, ο αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπύρος Γεωργάτος και ο συντονιστής τμ. Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο διευθυντής του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων Νίκος Βράνος, η διευθύντρια του εσπερινού ΓΕΛ Ιωαννίνων Μιράντα Διατσίδου, ο φοιτητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννος Πετρόγιαννης και ο μαθητής Παύλος Βίνης.

Υπεύθυνη συντονισμού της εκδήλωσης είναι η υπεύθυνη της θεματικής επιτροπής Παιδείας Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,  Χαρά Τριανταφύλλου.

Δίνοντας μια πρόγευση των όσων αναμένεται να ακουστούν, η κα. Τριανταφύλλου εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική για τις πολιτικές που υιοθετεί η κυβέρνηση καθώς αφήνει όπως είπε εκτός των πανεπιστημίων 25.000 υποψηφίους/ες.

Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο δομών και στόχων αλλά μίλησε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις «με προοδευτικό πρόσημο που θα αποτελέσουν φραγμό στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία, θα προάγουν την επιστήμη, θα εμπεδώνουν την οικολογική συμπεριφορά, θα εκπαιδεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη, θα ενσωματώνουν στην εκπαίδευση τα δικαιώματα του πολίτη και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας αποκλείει ένα μεγάλο μέρος των μαθητών και των μαθητριών από τη συνέχιση των σπουδών τους στη Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγώντας τους έχοντες  στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα «φρόντισε» να εξομοιώσει με τα των πτυχιούχων των δημόσιων ανώτατων σχολών, ενώ τους μη έχοντες στη μη συνέχιση των σπουδών τους, στην ανειδίκευτη εργασία ή στην ανεργία.

Παράλληλα τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα σχολείο δημοκρατικό και συμπεριληπτικό, στο οποίο όλοι και όλες έχουν πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος φυλής, φύλου, θρησκεύματος και ειδικών αναγκών. Η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της χώρας, στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, στην είσοδο στη νέα τεχνοεπιστημονική εποχή».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ