Πρωτοβουλία ενημέρωσης για το Αλτσχάιμερ

Εκδηλώσεις

Και αύριο Τετάρτη ενημερωτικές δράσεις και εξέταση στην Περιφέρεια

Πρωτοβουλία ενημέρωσης από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π που στα πλαίσια της παγκόσμιας Ημέρας διοργανώνει σειρά δράσεων που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας μιας και η άνοια έχει χαρακτηριστεί από πολλούς η νόσος του μέλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης). Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Η ψυχολόγος Μαρία Κούλα εκ μέρους της ΕΨΕΠ αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν διττό στόχο : Από την μια ενημερώνουν και από την άλλη διενεργούνται ειδικά τεστ σε όσους το επιθυμούν.

«Είναι δράσεις αναγκαίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην ενημέρωση του κοινού για την νόσο αλλά και για τα συμπτώματα που σταδιακά μπορεί να εμφανιστούν και πολλές φορές μπορεί να μην γίνουν άμεσα αντιληπτά» ανέφερε η κα. Κούλα.

Τα συμπτώματα

Ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η φροντίδα του εαυτού, η οδήγηση κλπ. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ