ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Πρώτη γεύση των εκδηλώσεων που έρχονται

Εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019 παρουσίασαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κα. Ελένη Ακονίδου, και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε με συντομία στις εκδηλώσεις σημειώνοντας πως το πρόγραμμα εκδηλώσεων χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και ποικιλομορφία.
«Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλες τις καλλιτεχνικές δυνάμεις που ήδη υπάρχουν και παρουσιάζουν σημαντικό έργο στην πόλη, να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά δημιουργών, να δώσουμε βήμα σε προτάσεις που προάγουν τον πολιτισμό χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στην διαφορετικότητα, την πολυμορφία, την ιδιαίτερη μοναδικότητα της περιοχής και της χώρας μας αλλά και τη γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο στην περιφέρεια της Ευρώπης.
Επιπλέον, στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα όσο το δυνατό περισσότερο διευρυμένο πρόγραμμα το οποίο να συμπεριλαμβάνει την πλειοψηφία των Τεχνών με τη συμμετοχή καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών προερχόμενων τόσο από την πόλη όσο και έξω από αυτήν.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στον πολιτισμό δεν χωράνε αποκλεισμοί και ανούσιοι διαχωρισμοί και για αυτό σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα που να απαντά στις περισσότερες από τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα», ανέφερε.
Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις και μεταξύ άλλων ανέφερε πως το πρόγραμμα είναι μια γεύση μόνο αυτών που θα ακολουθήσουν.

«Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα, και που είμαστε περήφανοι που εκπονήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μια μικρή πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα μεταβατικό πρόγραμμα μεταξύ διοικήσεων αλλά απ’ ό,τι θα διαπιστώσετε ιδίοις όμασι, είναι ένα πρόγραμμα που ήδη διακρίνεται από την ποικιλομορφία και στο οποίο δεν κάναμε ποιοτικές ούτε καν ποσοτικές εκπτώσεις. Η πλειοψηφία των Τεχνών εκπροσωπείται είτε με δικές μας παραγωγές είτε με επιλεγμένες προτάσεις που συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμά μας.
Παράλληλα, εντάξαμε στον σχεδιασμό μας εκδηλώσεις για σημαντικούς ανθρώπους του Πολιτισμού με ένα αφιέρωμα σε άγνωστες και γνωστότερες πτυχές του Γιώργου Σεφέρη και τους Νίκο Ξυδάκη και Μιχάλη Γκανά να παρουσιάζουν – μεταξύ άλλων – τα “Γυάλινα Γιάννενα”. Επαναδραστηριοποιούμε (και σιγά σιγά θα επεκτείνουμε) τις Κυριακές στο Πανί με ειδικά αφιερώματα και επιλεγμένες προβολές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο ενώ εντάσσουμε και επιπλέον σημαντικές δημιουργίες από το χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο κινηματογραφικό πρόγραμμα μας,, καλωσορίζουμε για ακόμη μια χρονιά το Soundtrope Festival που φιλοξενεί σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο ενώ επεκτείνουμε και τονώνουμε τις συνεργασίες μας με σημαντικούς φορείς του Πολιτισμού σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, μια γεύση πήραμε ήδη την περασμένη Τρίτη με την σύμπραξη ΔΗΠΕΘΙ και Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Παράλληλα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασιών με Πρεσβείες και Μορφωτικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα με την σύμπραξη της Τσέχικης Πρεσβείας σε μια πολύπτυχη εκδήλωση που περιλαμβάνει μουσική και κινηματογράφο, παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες εκδόσεις στον Ελληνικό χώρο σε συνεργασία είτε με ανεξάρτητους εκδότες είτε σε σύμπραξη με μεγάλους και σημαντικούς εκδοτικούς Οργανισμούς, όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι χώροι μας γίνονται ένα πεδίο ελεύθερου κοινωνικού και ιστορικού προβληματισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον Όμιλο Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού Ιωαννίνων», δήλωσε.
Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου ανέφερε ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου είναι στη φάση σχεδιασμού και επαφών και τόνισε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αναφέρεται σε όλους τους τομείς του αθλητισμού.