ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ – Η σημασία της μνήμης στην ημέρα τιμής

Εκδηλώσεις

Την μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες τίμησε oΔήμος Ιωαννιτών με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής. Στο χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Μερόπη Τζούφη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, κομμάτων, αστυνομίας, στρατού και πυροσβεστικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι.
Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Διστόμου και εκπρόσωπος του Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Όπως κάθε χρόνο, στεφάνι κατέθεσε ο Παναγιώτης Μπαμπούσκας μοναδικών επιζών της σφαγής των Λιγκιάδων. Ομάδα Γερμανών ακτιβιστών και συνδικαλιστών στο τέλος της εκδήλωσης με πανό εξέφρασαν τη στήριξή τους στις διεκδικήσεις της Ελλάδας για αποζημιώσεις από τα ναζιστικά εγκλήματα.
Ο κ. Τασούλας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έννοια του δικαίου. «Κι αν το χρέος μας είναι να τιμάμε αυτή τη μνήμη, γιατί το να θυμόμαστε είναι μία μορφή δικαίωσης. Αυτό το χρέος ωστόσο δεν είναι αρκετό. Δικαίωση είναι και η διεκδίκηση, δικαίωση είναι και η ενότητά μας στη διεκδίκηση. Και μπορεί να είναι δύσκολη και ανηφορική αυτή η πορεία, ωστόσο στο τέλος της θα δούμε ότι αν επιτευχθεί θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα άλμα στον πολιτισμό γιατί θα κάνουμε συνώνυμες δύο εκφράσεις που σήμερα δεν είναι συνώνυμες: Το μέγεθος του Δικαίου θα γίνει συνώνυμο με τη δύναμη του Δικαίου. Σήμερα η δικαίωση αυτών των νεκρών συνιστά ένα τεράστιο μέγεθος δικαίου, δεν έχει ακόμα όμως μετατραπεί σε δύναμη δικαίου, όπως όλα τα θέματα των διεθνών σχέσεων. Η Ελλάδα έχει μέγεθος δικαίου σε πολλά αιτήματά της, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει αυτό το μέγεθος, σε ισχύ δικαίου.», σημείωσε.
Ο δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Σταθάς αναφέρθηκε στο χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Η κ. Τζούφη από την πλευρά της τοποθετήθηκε για τις γερμανικές οφειλές υπογραμμίζοντας τα εξής: «Υπάρχει η απόφαση της ελληνικής Βουλής και έχει δοθεί η ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση και επομένως απαιτούμε η Γερμανία να προχωρήσει σε ενέργειες για την αποκατάσταση.
Και υπάρχουν αποφάσεις και από άλλα κοινοβούλια όπως της Ιταλίας και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι οργανώσεις και η Βουλή σε επικοινωνία με τη γερμανική Βουλή και με όσους μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση».
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ ο οποίος έκανε μια αναδρομή στο χρονικό του εγκλήματος και στους προβληματισμούς που του δημιούργησε ο φάκελος ενός γερμανού ιστορικού που αφορούσε την υπόθεση.
«Η ημέρα αυτή είναι ημέρα μνήμης.Κι αυτό είναι το ελάχιστο απέναντι σε εκείνους που χάθηκαν. Είναι το ελάχιστο απέναντι στο αδιανόητο, που όμως έγινε. Είναι το ελάχιστο απέναντι στη φρίκη που υπήρξε και τα όρια της οποίας υπερέβησαν κάθε φαντασία. Είναι το ελάχιστο απέναντι στο θρίαμβο της βαρβαρότητας που έκοψε στα δυο τον αιώνα μου μόλις έδυσε: πριν από τότε και μετά από τότε. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε προς την αθωότητα που σταυρώθηκε προκειμένου να κυριαρχήσουν οι ένοχοι. Είναι πράγματι το ελάχιστο που έστω και περιοδικά θα πρέπει να θυμούμαστε.
Μια, έστω και στιγμιαία, απώλεια της μνήμης μας δεν θα μας εξέθετε μόνον στον κίνδυνο να ξαναβιώσουμε μια νέα φρίκη. Ταυτόχρονα θα μας συναριθμούσε και στους συνυπεύθυνους συντελεστές της. Τα ιστορικά γεγονότα συνεπώς δεν πρέπει να καταλήγουν στα βιβλία των ιστορικών ή και στο ελάχιστο χρέος ενός μνημοσύνου. Ή κι ακόμη να μετατρέπονται σε αχρείαστη διέξοδο στην αμηχανία των ρητόρων. Δεν πρέπει καν να καταλήγουν. Λαοί που δεν θυμούνται αυτοκαταδικάζονται να οδεύουν στις ατραπούς της αβεβαιότητας. Αντίθετα, από την αναβίωση του παρελθόντος μπορούμε ασφαλέστερα να οδηγηθούμε στην επιβίωσή μας στο έτσι κι αλλιώς αβέβαιο και θορυβώδες μέλλον μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος.