Ανοίγουν νέες προοπτικές για τα ΚΤΕΛ

Νέα

Με το συμπέρασμα ότι τα ΚΤΕΛ όχι μόνο άντεξαν στην κρίση αλλά κατάφεραν -και συνεχίζουν- να αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το Σάββατο η ετήσια Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Α.Ε. και των ΚΤΕΛ. της χώρας. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Βουλής (και βουλευτής Ιωαννίνων) Κώστας Τασούλας.
Επίκεντρο της Συνέλευσης αποτέλεσε η σημασία των ΚΤΕΛ, που αποτελούν ραχοκοκαλιά των συγκοινωνιών στη χώρα, και κλείνουν 67 χρόνια συνεχούς κοινωνικής προσφοράς, κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Τασούλας ενώ το παρών έδωσαν πάνω από 300 εκπρόσωποι των υπεραστικών ΚΤΕΛ από ολόκληρη την Ελλάδα.
Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γρηγόρης Γκίκας δίνοντας και τη γενική εικόνα για τα ΚΤΕΛ των τελευταίων ετών: πως κατάφεραν να σταθούν στην κρίση ενώ μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες για το κοινό.
Αναφορικά με τις νέες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους τα ΚΤΕΛ συνόψισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Φάτσιος ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί μεταξύ άλλων του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, των βουλευτών Σταύρου Καλογιάννη, Μαρίας Κεφάλα και Βασίλη Γιόγιακα καθώς και του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής κάλεσε τα μέλη των ΚΤΕΛ σε διάλογο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η δημιουργία νέου σταθμού στην Αθήνα.
Η πρώτη φάση της συνέλευσης έληξε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Γρ. Γκίκα και την ομοσπονδία στον Κώστα Τασούλα και τον Κώστα Καραμανλή.

Πόρτα διαλόγου με την πολιτική ηγεσία
Ζητήματα ουσίας που άπτονται της λειτουργίας αλλά και της προοπτικής των υπεραστικών ΚΤΕΛ της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα, ωστόσο η συζήτηση ήταν περισσότερο θεωρητικού περιεχομένου, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κ. Καραμανλή.
Ουσιαστικά όμως όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γρ. Γκίκας το σημαντικότερο κέρδος ήταν ότι άνοιξε μία πόρτα διαλόγου μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και κλάδου, που τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε σχεδόν ερμητικά κλειστή με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.
Ο κ. Γκίκας σε δηλώσεις του, κάνοντας μία αποτίμηση της Γενικής Συνέλευσης τόνισε πως συζητήθηκαν θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των ΚΤΕΛ, επηρεάζουν όμως άμεσα και τις υπηρεσίες που απολαμβάνει το επιβατικό κοινό.
«Παρά την κρίση, την τεράστια αύξηση της φορολογίας, ο κλάδος άντεξε και βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
Η συγκοινωνία είναι δημόσιο αγαθό και θεωρούμε ότι ανοίξαμε μία πόρτα για έναν συνεχή διάλογο που για τεσσεράμιση περίπου χρόνια δεν γινόταν», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων συμμετέχει και στη νέα προγραμματική περίοδο, με προτάσεις για χρηματοδοτούμενα έργα που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως είναι η ηλεκτρονική έκδοση του εισιτηρίου, που γίνεται σήμερα σε ένα βαθμό, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και συστήματα έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των επιβατών, για τα δρομολόγια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ

Τις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την παροχή φυσικού αερίου κίνησης σε λεωφορεία και ΙΧ, επισκέφτηκε το Σάββατο το πρωί ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής. Ο υπουργός μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα και τους βουλευτές Στ. Καλογιάννη και Μ. Κεφάλα, ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανο Μουστακλή στο σύνολο των εγκαταστάσεων του Αστικού ΚΤΕΛ και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση του φυσικού αερίου από οχήματα.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δυνατότητες του στόλου των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ που καλύπτουν ποικίλες δραστηριότητες από τη μετακίνηση μαθητών μέχρι την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών των ατομων με αναπηρία.

Για μία καινοτόμα προσπάθεια που θα έχει τη στήριξη του υπουργείου έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Καραμανλής.

«Να δώσουμε συγχαρητήρια στον πρόεδρο γιατί οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πρότυπο και μακάρι να τις μιμηθούν και σε άλλες πόλεις. Μας δίνετε και το έναυσμα στο υπουργείο να δούμε κι εμείς πώς θα στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες», ανέφερε.