Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών (Πνευματικό Κέντρο), την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθή Γκανή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στις 8.30 μ.μ..
Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Βίνης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων – καθηγητής, κ. Μωυσής Ελισάφ, αναφέρθηκαν στη σημασία διατήρησης και διαχείρισης της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Γ. Βίνης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που στόχο έχει την υπόμνηση του τι έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα ο ρατσισμός και το μίσος :
«Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συνδιοργανώνει μια εκδήλωση – φόρο τιμής στη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004. Μέσα από τις εκδηλώσεις σαν κι αυτή, είναι αναγκαία η υπόμνηση του τι έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα, ο ρατσισμός, το μίσος ή ο φόβος απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό. Θέλω να ελπίζω ότι η ανάκληση της ιστορικής μνήμης βοηθάει να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Κι αν μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας».
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθηγητής, κ. Μ. Ελισάφ υποστήριξε ότι κάθε χρόνο πρέπει να αναλύονται διαφορετικές πτυχές αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, που τέμνει την ανθρώπινη ιστορία:
«Εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών και προσωπικά τον κ. Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μπέγκα για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο τιμάται διαχρονικά η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Νομίζω ότι κάθε χρόνο πρέπει να αναλύονται διαφορετικές πτυχές αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, που τέμνει την ανθρώπινη ιστορία. Και αν έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας αφού μέσα σε συνθήκες σύγχυσης, θυμού και κρίσης όχι μόνο οικονομικής, είναι δελεαστικός ο πειρασμός να αναζητήσουμε τον υπαίτιο στον άλλον, στον ξένο, στο διαφορετικό. Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία της Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας να συζητηθούν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής στα σχολεία, ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά μας» κατέληξε.