Εύφορο έδαφος για τον θρησκευτικό τουρισμό η Κόνιτσα

Εκδηλώσεις

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και τον Δήμο Κόνιτσας οι τριήμερες εκδηλώσεις (10-12 Ιουλίου) προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 10 Ιουλίου με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη θεοπτία. Το Σάββατο 11 Ιουλίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 12 Ιουλίου με πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου δεξιώθηκε τους δημότες στο προαύλιο του Δημαρχείου και τις Αρχές στο γραφείο του, όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην περιοχή. Ακολούθησε επίσκεψη του προέδρου της Βουλής, του υφυπουργού, των στρατιωτικών αρχών και μελών της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και στο κτήριο του υπό σύσταση Στρατιωτικού – Ιστορικού Μουσείου Κόνιτσας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικ. Εξάρχου, η Κόνιτσα μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, με μέτρο, σεβασμό και προσοχή όμως, και όχι με γνώμονα το οικονομικό όφελος.
«Θεωρούμε, ότι η Κόνιτσα έχει τρομακτικές δυνατότητες να ενισχύσει τον θρησκευτικό της τουρισμό λόγω των μνημείων που διαθέτει και του παρελθόντος της, ανεξάρτητα από τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές. Έχουμε δεσμευτεί και θα το πράξουμε, ότι θα κάνουμε, ό,τι περνά από το χέρι μας, για να αναδείξουμε την ιστορική, τη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, με τη βοήθεια ειδικών που θέλουμε να μας συνδράμουν με τις γνώσεις τους», ανέφερε ο κ. Εξάρχου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησανκαι οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας,οι βουλευτές Ηπείρου Μαρία Κεφάλα και Γεώργιος Αμυράς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε μέρος των εκδηλώσεων, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκκος, ο διοικητής της VIII ΜΠ Ταξιαρχίας ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλειος Μουσελίμης, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης, ο αναπληρωτής γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου Βασίλειος Λαγός, οι αντιδήμαρχοι και Δημοτικού Σύμβουλοι του Δήμου Κόνιτσας, οι περιφερειακοίσύμβουλοι Γιούλα Μητροκώστα και Πρόδρομος Γαϊτανίδης, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών και τοπικών αρχών και πλήθος πιστών.

Ο δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συνδημοτών ευχαριστεί τις εκκλησιαστικές,πολιτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές αρχές και τους πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους το τριήμερο των εκδηλώσεων, καθώς και το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου για την άψογη συνεργασία και την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων.