«Ένα βήμα πιο πέρα από τη φαντασία» στο Πνευματικό Κέντρο

Εκδηλώσεις

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει από την Κυριακή 11  έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Τόλη

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει από την Κυριακή 11  έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Τόλη με τίτλο: «Ένα βήμα πιο πέρα από τη φαντασία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Εκθεσιακό Χώρο του Πνευματικού Κέντρου (Αγίας Μαρίνας 55, Ιωάννινα).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, με τις ώρες λειτουργίας να είναι: 11:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00 (πλην αργιών)

Για το ζωγράφο και το έργο του θα μιλήσουν ο Συνδιευθυντής του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, Κωνσταντίνος Βρέλλης και η Αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Ζήδρου. Συμμετέχει Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων:

Γεράσιμος Λώλης, βιολί

Αλέξανδρος Λώλης, βιολί

Αλέξανδρος Θεοχάρης, βιόλα

Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, βιολοντσέλο

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Γεώργιος Τόλης γεννήθηκε το 1954, στον Πεντόλακκο Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από το Δημοτικό Σχολείο σχεδιάζοντας κυρίως με μολύβι ήρωες του 1821 και χάρτες γεωγραφίας.

Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, όπου είχε καθηγητή τον γλύπτη και ζωγράφο Παύλο Βρέλλη. Εκεί συνειδητοποίησε ότι αγαπούσε πολύ τη ζωγραφική αλλά για βιοποριστικούς λόγους δεν επέλεξε να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μέσω της δουλειάς του είχε τη δυνατότητα να ζήσει σε χώρες μακρινές, όπως η Κούβα, ο Καναδάς και η Ρωσία, οι οποίες τον ενέπνευσαν και επηρέασαν τα έργα του.

Στη ζωγραφική του διακρίνουμε έντονα χρώματα, τα οποία οφείλονται σε επιδράσεις από τις παραστάσεις των παιδικών του χρονών: το κόκκινο της ντομάτας, το κίτρινο του ώριμου σιταριού, το πράσινο του αγρού κατά το όργωμα της γης, το μπλε του ουρανού.

Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού Μόσχας:

·       Διαδικτυακή έκθεση, Δεκέμβριος 2020 με τίτλο: «Τέχνη και διπλωματία».

·       Ομαδική έκθεση στη Μόσχα, Απρίλιος 2021 με τίτλο «Αρχαίος κόσμος μύησης».

·       Ομαδική έκθεση στη Μόσχα, Μάιος του 2021 με τίτλο «Αρχαίος κόσμος μύησης».

·       Ομαδική έκθεση στη Μόσχα, Μάιος του 2021 με τίτλο «Μύθος εστί ζωή».

·       Ατομική έκθεση στη Μόσχα, Ιούνιος του 2021 με τίτλο «Οι μύθοι μου, η ζωή μου, τα όνειρά μου», στο Αρμενικό Μουσείο Μόσχας και Πολιτισμού των Εθνών.

·       Ομαδική έκθεση Μελών Διπλωματικών Αποστολών, Οκτώβριος 2021, στο κτίριο της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών.