Έκθεση στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Εκδηλώσεις

Στις 23 Οκτωβρίου 2021 θα εγκαινιαστεί στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, η έκθεση με τίτλο «Νέα Αποκτήματα 2008-2021»

Στις 23 Οκτωβρίου 2021 θα εγκαινιαστεί στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, η έκθεση με τίτλο «Νέα Αποκτήματα 2008-2021», στην οποία 50 Έλληνες καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται με έργα τους που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τον 19ο αιώνα (Νικηφ. Λύτρας, Κ. Βολανάκης, Ν. Ξυδιάς Π. Πανταζής, Π. Προσαλέντης, κ.α.) έως και τις μέρες μας. Πρόκειται για έργα πολύ διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία και τα μέσα έκφρασής τους, έργα σημαντικά που συμπληρώνουν την ιστορική συνέχεια της συλλογής ή την επεκτείνουν χρονολογικά ώστε να διαφαίνονται και οι πιο σύγχρονες αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη.

Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα αποκτήματα της Πινακοθήκης της περιόδου 2008-2021, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της δωρεάς και να τιμήσει τους δωρητές της. Την έκθεση συνοδεύει ομώνυμος δίγλωσσος κατάλογος με έγχρωμες φωτογραφίες των έργων.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στο ανακαινισμένο κτίριο της Πινακοθήκης, που χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΙΣΝ), είναι πλέον πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου 2021  έως  10 Ιανουαρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 16.00, καθημερινά πλην Τρίτης

Στηρίζοντας την Τέχνη σήμερα

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Στηρίζοντας την Τέχνη σήμερα» θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου 2021 στο Μέτσοβο, στα πλαίσια των φθινοπωρινών εκδηλώσεων της Πινακοθήκης Αβέρωφ. Στόχος της συζήτησης, στην οποία συμμετέχουν εξέχοντες εκπρόσωποι κρατικών και ιδιωτικών φορέων Τέχνης και νέοι δημιουργοί, είναι να διερευνήσει τη σημερινή πραγματικότητα ως προς την στήριξη της Τέχνης και τις δυνατότητες ή δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο από πλευράς κρατικών και άλλων φορέων Τέχνης, όσο και από την πλευρά της νέας γενιάς των δημιουργών μας.

Συμμετέχοντες:  Πάκυ Βλασσοπούλου, Εικαστικός, Συνιδρύτρια Ανεξάρτητου Καλλιτεχνικού Χώρου 3 137, Δήμητρα Νικολού, Συνιδρύτρια, Διευθύντρια Προγράμματος Artworks,  Μάριος Σπηλιόπουλος, Ζωγράφος, Καθηγητής ΑΣΚΤ, Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,  Συραγώ Τσιάρα, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,  Μανώλης Χάρος, Εικαστικός.

Συντονισμός συζήτησης: Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης.