«Πρόσκληση» της Πελοποννήσου στα Γιάννενα

Νέα

Άνοιγμα στην εσωτερική τουριστική αγορά από την περιφέρεια Πελοποννήσου

Τη παρουσία της αισθητή φρόντισε να κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συμμετοχή της σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στρέφοντας την προσοχή της στον εσωτερικό τουριστικό δυναμικό της χώρας και συγκεκριμένα αυτό της Ηπείρου, στο πλαίσιο προβολής της περιοχής, σε όλη τη χώρα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, συνοδευόμενος από περιφερειάρχες, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα, μέσα από την οποία παρουσίασε κάποιους από τους άξονες για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η επιλογή να παρευρεθεί η εν λόγω αντιπροσωπεία στην Ήπειρο και τα Γιάννενα δεν ήταν τυχαία, όπως εξήγησε ο κ. Νίκας, κάνοντας λόγο για «άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς των δύο περιοχών», αλλά και για την μείωση πλέον, των αποστάσεων μεταξύ των δύο περιφερειών, ειδικά μετά και την κατασκευή της Ιόνιας.

Οι νέοι οδικοί άξονες επιτρέπουν, ανέφερε, την ανάπτυξη συνεργασιών σε αυτοδιοικητικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο, με την παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα Ιωάννινα, να εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους,  ανέφερε ο κ. Νίκας.

Ο πρώτος, είναι αυτός της προβολής του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου στους Ηπειρώτες, μαζί με τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους φορείς της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, με τα πρώτα βήματα να έχουν ήδη γίνει με συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των Επιμελητηρίων.

Μέσα από το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παράλληλα αναδεικνύεται και ο ρόλος της περιοχής στην έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. «Βρισκόμαστε εδώ επιδιώκοντας συνεργασίες, καθώς η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την γενικότερη ανάπτυξη της πατρίδας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στην καλή σχέση και τη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τον οποίο εξήρε για τις πρωτοβουλίες του και τη δουλειά της Περιφέρειας Ηπείρου στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Προτεραιότητες στην Πελοπόννησο

Εν συνεχεία περιγράφοντας την στρατηγική της περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας, στάθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτιμώντας πως αυτή θα αρχίσει την σταδιακή της λειτουργία, πριν το τέλος του φετινού χρόνου, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή Αρχή στην δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή μέσα από ήδη προγραμματισμένα δημόσια έργα, αλλά και μέσα από δεκάδες προτάσεις ιδιωτών για σημαντικές επενδύσεις στην εν λόγω περιοχή.

Ακόμα, στάθηκε και στο θέμα της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, εκτιμώντας ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουν δρομολόγια στην γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο. Δεν παρέλειψε, να επισημάνει την ενίσχυση του πολιτισμού από την περιφερειακή Αρχή, τόσο μέσα από έργα στα πάμπολλα μνημεία της περιοχής, όσο και μέσα από ποιοτικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδόσεις σημαντικών πνευματικών πονημάτων.

Στόχος η καλή συνεργασία

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρέθεσε δείπνο στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων και στο χαιρετισμό του επανέλαβε την σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη και τον ουσιαστικό ρόλο που θα παίξει ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος.

Σε αντιφώνησή του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνέχισε μιλώντας για τις εξελίξεις στον άξονα Πάτρα – Πύργος, που θα κάνει ακόμη πιο σύντομη την απόσταση της Καλαμάτας από τα Ιωάννινα, και προανήγγειλε εξελίξεις για το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά.

Όπως ανέφερε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα και αυτές επικεντρώνονται στην εξεύρεση της χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και ένα μέρος εθνικής συμμετοχής για την κατασκευή ενός τρίιχνου άξονα στο σύνολό του. Έκανε λόγο δε, για έναν δρόμο expressway, επί της ουσίας δηλαδή ενός άξονα με κάποια χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου, αλλά σίγουρα όχι ταχείας κυκλοφορίας, παραπέμποντας πάντως στο αμέσως επόμενο διάστημα, και στις ανακοινώσεις που θα γίνουν, πιθανότατα σε επίσκεψη του κ. Καραμανλή στα Ιωάννινα.

Στο εν λόγω δείπνο παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων αρχιμανδρίτης, Θωμάς Ανδρέου ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αργολίδας, Τάσος Γανώσης και Κορινθίας, Γιώργος Οικονόμου.