«Εκλεκτική Συγγένεια» – Αφιέρωμα στους ποιητές Τάσο Λειβαδίτη – Μάνο Ελευθερίου

Εκδηλώσεις

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 8:30 μ.μ., το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» ένα αφιέρωμα στους ποιητές Τάσο Λειβαδίτη και Μάνο Ελευθερίου.
Δύο ποιητές-στιχουργοί, που κέντρο του στίχου τους ήταν πάντοτε ο άνθρωπος, τα βάσανα και τα πάθη του στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, συνομιλούν εκλεκτικά με τους μελοποιημένους στίχους τους επί σκηνής.
Στίχοι από «Τα Λυρικά» του Τάσου Λειβαδίτη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, θα συναντηθούν με γνωστά τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, αποτέλεσμα της συνεργασίας του με γνωστούς συνθέτες.
Συμμετέχουν: Ειρήνη Δόβα, τραγούδι, Γιάννης Σταύρου, τραγούδι, Αχιλλέας Φρέστας, τραγούδι, Ελευθέριος Καραγιάννης, ενορχήστρωση-πνευστά, Γεωργία Αναστάση, πιάνο.
Φιλολογική επιμέλεια-παρουσίαση: Βικτωρία Καπλάνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ο Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε το 1922 και πέθανε το 1988. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία (1953 για τη συλλογή του «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου»), το πρώτο βραβείο ποίησης του Δήμου Αθηναίων (1957 για τη συλλογή του «Συμφωνία αρ.Ι»), το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1976 για τη συλλογή «Βιολί για μονόχειρα»), το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1979 για το «Εγχειρίδιο ευθανασίας»).
Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε το 1938. Εκτός από ποιητής ήταν στιχουργός και πεζογράφος. Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005. Πέθανε τον Ιούλιο του 2018.