Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις
  • Μερ. Τζούφη: Να διατηρούμε τους δεσμούς με την ιστορία μας

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» και χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στα Ιωάννινα, πραγματοποίησε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση.
Τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία συνδιοργάνωσαν η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων.
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, η Υφυπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στην περιοχή των Ιωαννίνων, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, κατέφυγαν ξεριζωμένοι, πρόσφυγες από τον Πόντο και την Καππαδοκία, για να ξαναφτιάξουν τη ζωή που αναγκάστηκαν βίαια να αφήσουν πίσω τους και έδωσαν στους νέους τους τόπους ονόματα φορτισμένα με μνήμες και μακραίωνους δεσμούς: Ανατολή, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια».
Η κ. Τζούφη τόνισε τη σημασία που έχει «να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων, να μαθαίνουμε, να τιμούμε και να επιδιώκουμε να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν και την ιστορία μας».
Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην «ενίσχυση της έδρας Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί από το 2017 στο ΑΠΘ, τη συγκρότηση μικτής επιτροπής απαρτιζόμενης από μέλη της κυβέρνησης και ποντιακών σωματείων, την ανάδειξη μνημονικών τόπων, καθώς και τη δημιουργία δύο μουσείων ποντιακού ελληνισμού ως χώρων μνήμης και αλληλεπίδρασης με την ιστορική αλλά και πολιτισμική κληρονομιά μας».
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενώ μετά το πέρας των χαιρετισμών, παρουσιάστηκαν ποντιακά τραγούδια από την χορωδία της Αδελφότητας «Ανάσπαλτος Πατρίδα», υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Γωγώς Καρβούνη.