ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ – «Κριτήριο για το μέλλον η εμπειρία και η αποτελεσματικότητα»

Πολιτική

– «Η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπόθεση προσώπων αλλά δυνατοτήτων», τονίζει ο Περιφερειάρχης

Συνέντευξη: Ελένη Μακρογιάννη

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι Ηπειρώτες κληθούν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και εκ νέου υποψήφιος Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσαν τα «Π.Ν.».
Ο κ. Καχριμάνης στάθηκε στο έργο που μέχρι στιγμής έχει φέρει σε πέρας αλλά και στα όσα θέλει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια σε βασικούς τομείς όπως είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, ενώ απάντησε για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η Περιφέρεια Ηπείρου για να ανακουφίσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η απάντηση του Περιφερειάρχη σε όσους ζητούν ένα νέο πρόσωπο στη διακυβέρνηση της Ηπείρου, με τον ίδιο να τονίζει πως μεγαλύτερο ρόλο από τα πρόσωπα έχουν οι αντιλήψεις και οι ικανότητές τους.

Κύριε Καχριμάνη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ήπειρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως θα είστε ο επόμενος Περιφερειάρχης γιατί το αξίζετε και γιατί, μέσα από σκληρή δουλειά, φέρατε την περιοχή στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής ανάπτυξης. Τι αντίκρισμα έχει αυτή η τοποθέτηση για εσάς;

Ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω πως περιέγραψε μια διαμορφωμένη προεκλογική εικόνα στην Ήπειρο. Εκείνο που για μας έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η επισήμανση του, πως η Ήπειρος προοδεύει. Κι έχει μεγάλη βαρύτητα αυτό, γιατί προέρχεται από έναν πολιτικό αρχηγό, που περιοδεύει συνεχώς σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών σας θέσεων, φάνηκε να θεωρείτε το έργο σας αδιαίρετο. Από την άποψη δηλαδή ότι δεν ολοκληρώθηκε κατά την τελευταία σας θητεία αλλά ότι συνεχίζεται στην επόμενη.

Το Κράτος, η Περιφέρεια έχουν συνέχεια. Δεν μπορεί με μια μονοκονδυλιά να πει κάποιος πως με την ολοκλήρωση μιας αυτοδιοικητικής θητείας, κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες. Το ίδιο συμβαίνει με τα έργα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και όσοι λένε τα αντίθετα, είτε έχουν άγνοια, είτε απλά μοιράζουν υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος.
Εμείς έχουμε ωριμάσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό έργων και τα έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση. Αυτά είναι φυσικό να τα έχουμε εντάξει στο νέο πρόγραμμά μας, στο οποίο ασφαλώς περιλαμβάνονται και νέα. Ας μη ξεχνάμε πως για το νέο ΕΣΠΑ, που κάποιοι υποψήφιοι υπόσχονται να το ξανασχεδιάσουν, δεν έχουν καν ακόμη δοθεί κατευθυντήριες γραμμές από την Ε.Ε. Εκτός όλων όσων προανέφερα άλλες δράσεις όπως η καινοτομία και η εξωστρέφεια έχουν εξελισσόμενη δυναμική.

Σύνθημά σας είναι «Η Ήπειρος ακόμα ψηλότερα». Ποιο είναι αυτό το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο θέλετε να οδηγήσετε την Περιφέρεια;

Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θα αναφέρω ορισμένα παραδείγματα: Θέλουμε περαιτέρω αύξηση τουριστών και διάχυσή τους και προς άλλες περιοχές που σήμερα υστερούν σε επισκεψιμότητα, όπως π. χ. η ορεινή Άρτα, το ακριτικό Φιλιάτι, το Πωγώνι, η Κόνιτσα. Στον αγροτικό τομέα θέλουμε νέες καλλιέργειες, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Σε ζητήματα υποδομών θέλουμε την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων (επέκταση Ιόνιας μέχρι Κακαβιά και Πρέβεζα, σύνδεση Εγνατίας- Μαυρομμάτι, Ε-65 κ.ά.), που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπ. Υποδομών, ενώ σε ό, τι μας αφορά, έχουμε πρόγραμμα αναβάθμισης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Επανέρχεστε συχνά στο ζήτημα των προϊόντων ΠΟΠ. Δείχνετε πως θεωρείτε μάλιστα «ταφόπλακα» για την κτηνοτροφία τον αποχαρακτηρισμό τους.

Είναι άδικο την ώρα που εμείς δίνουμε τη μάχη για νέα προϊόντα με ποιότητα και ταυτότητα, να απειλείται το κατ΄ εξοχή προϊόν ΠΟΠ της Ηπείρου, η φέτα και δευτερευόντως τα άλλα. Αν χαθεί η «μάχη» της φέτας δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες να αντιληφθεί κανείς πόσο θα μειωθεί η κτηνοτροφία μας- που ήδη δοκιμάζεται- και πόσοι ακόμη άνεργοι θα προστεθούν στη λίστα των ανέργων. Και επειδή ακούσαμε πολλά την προεκλογική περίοδο, εμείς δεν δεχόμαστε την ισοπεδωτική αντίληψη για μια «φέτα με τα ίδια γευστικά χαρακτηριστικά» σε όλη την Ελλάδα, που δεν «εξυπηρετεί» την Ήπειρο, η οποία διαθέτει και προωθηθεί σε όλο τον κόσμο την κορυφαία σε γεύση και ποιότητα φέτα.

Ανοίγοντας το κεφάλαιο της ανεργίας, είναι ένα «αγκάθι» όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη τη χώρα και κυρίως για τους νέους. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την καταπολέμησή της;

Η ανεργία δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Παρά ταύτα, σε ποσοστό η Ήπειρος είναι σε καλύτερη θέση από άλλες Περιφέρειες. Δεν αρκεί βέβαια αυτό, γιατί και σε επίπεδο χώρας η μείωση της ανεργίας συνοδεύεται και από μείωση μισθών, μέσω της απασχόλησης με ελαστικές μορφές εργασίας. Η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα μέσα και τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια συμβάλλει στην απασχόληση μέσω των έργων και των δράσεων που υλοποιεί, όμως απαιτούνται αποφάσεις και πολιτικές που λαμβάνονται σε κεντρικό- κυβερνητικό επίπεδο για επενδύσεις, φορολογικά- ασφαλιστικά κίνητρα κ.ά. Άλλωστε ακόμη και τα προγράμματα της ανεργίας κεντρικά σχεδιάζονται, κεντρικά υλοποιούνται μέσω του ΟΑΕΔ.
Το πρόβλημα ασφαλώς είναι πολύ μεγαλύτερο στους νέους. Και φαίνεται πιο έντονο στους νέους επιστήμονες, καθώς δεν μπορούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα να τους απορροφήσουν στο σύνολό τους. Εκείνο που από την πλευρά μας κάνουμε- και νομίζουμε με πολύ καλό τρόπο- είναι να προωθούμε τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται, να διευκολύνουμε τον επιχειρηματικό κόσμο με καλύτερες υποδομές, ενώ έχουμε ετοιμάσει και ένα πρόγραμμα διετούς απασχόλησης για νέους επιστήμονες, το οποίο είναι μεν έτοιμο για να βγει η πρόσκληση, αλλά το κρατάμε λόγω εκλογών.

Ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας με ένα μέρος τηςτουριστικής αγοράς να το διεκδικεί η Ήπειρος, παρουσιάζοντας ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της περιοχής που μπορούν να αξιοποιηθούν για να την κάνουν από τους κορυφαίους προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

Νομίζω ότι στον τουρισμό έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά. Προβάλλουμε την Ήπειρο σε στοχευμένες αγορές, με κεντρική στρατηγική τον τουρισμό δώδεκα μηνών το χρόνο. Η κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες και στον τουρισμό, ενώ οι νέες τουριστικές υποδομές που δημιουργούνται όπως τα μονοπάτια κ.ά., θα προσελκύσουν νέες κατηγορίες τουριστών που κατά τεκμήριο είναι υψηλών εισοδημάτων. Ενισχυτικό της προσπάθειάς μας είναι τα μνημεία που συντηρούνται ή αναδεικνύονται σε όλη την Ήπειρο, ενώ πολλά οφέλη αναμένονται και από την πλήρη υλοποίηση των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα.

Έχετε υπάρξει στο τιμόνι της Περιφέρειας για αρκετά χρόνια ενώ προηγουμένως είχατε υπηρετήσει ως Νομάρχης. Τι έχετε να απαντήσετε σε εκείνους που ζητούν ένα νέο πρόσωπο; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας Περιφερειάρχης για να οδηγήσει την Ήπειρο σε μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Σε όλα τα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήμουν και είμαι εκλεγμένος. Και αρκετές φορές μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά, παρά τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» που δεχόμουνα. Αυτό κάτι λέει. Εν πάση περιπτώσει το «νέο» στην αυτοδιοίκηση, δεν είναι υπόθεση προσώπων, αλλά της δυνατότητας όσων διαχειρίζονται τις υποθέσεις της να αξιοποιούν ευκαιρίες, να μπορούν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους, να είναι εργατικοί και αποτελεσματικοί. Στη διαδρομή μου έχω συναντήσει νέους στο χώρο με απαρχαιωμένες και ανεφάρμοστες ιδέες και παλαιούς με φρέσκες και πρωτοποριακές ιδέες. Άρα το «νέο» είναι σχετικό. Ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς είναι συζητήσιμο: Δεν μπορεί το «νέο» να ταυτίζεται με το ψέμα, την παραπληροφόρηση, τη συκοφαντία. Το κριτήριο για να πάει ο τόπος μπροστά δεν μπορεί να είναι το «νέος» ή το «παλιός»: Κριτήριο είναι η εμπειρία, οι γνώσεις, η ειλικρίνεια, η αποτελεσματικότητα.

Στόχος σας είναι η νίκη και μάλιστα με υψηλό ποσοστό…

Στόχος μας και το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, είναι να υπάρχει κυβερνησιμότητα στην Περιφέρεια. Να μη χρειάζονται παζάρια για τη λήψη σοβαρών θεμάτων. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό εξασφαλίζεται σε απόλυτο βαθμό με μια καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο, όταν και γίνεται πλέον η κατανομή των εδρών. Το έχω ξαναπεί, το ποιος θα εκλεγεί περιφερειάρχης το έχουν αποδεχθεί και οι συνυποψήφιοί μας. Εκείνο που επιχειρούν να αποτρέψουν είναι να μη γίνει αυτό από την ερχόμενη Κυριακή. Κοντός ψαλμός αλληλούια…