Ζητούν στήριξη για την αύξηση του κόστους παραγωγής

Τοπικά

Στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής ο Πρόεδρος του Γ.Α.Σ.Ι.

Για τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τα οποία είναι παράγωγα της εκρηκτικής αύξησης του κόστους παραγωγής ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπ.Α.Α.Τ κ. Κώστα Μπαγινέτα, ο πρόεδρος του Γ.Α.Σ.Ι «Ένωση αγροτών»  Θεοχάρης Λιούρης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης  τέθηκε η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα εξαιτίας της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές με τις αυξήσεις να πλησιάζουν το 60% των τιμών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λιούρης υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις είναι μεγάλες και ζήτησε να δοθούν από πλευράς της κυβέρνησης άμεσες λύσεις.

«Στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα τέθηκε το θέμα στήριξης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων  για αγορά ζωοτροφών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αυξήσεις αυτών, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων όπως  ίσχυε και στο παρελθόν, η άμεση λήψη μέτρων για τις καταστροφές  τις οποίες προκαλούν στους παραγωγούς οι αγριόχοιροι. Τα θέματα αυτά είναι σοβαρά και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις για τον αγροτικό κόσμο» είπε ο πρόεδρος ενώ επεσήμανε ότι για τα θέματα αυτά έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα και στον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο.

Ζητά επαναπροκήρυξη…

Στο μεταξύ, ο κ. Λιούρης ζήτησε την επαναπροκήρυξη  του υπομέτρου 6.1 ( Νέοι Αγρότες) ώστε να μην χαθούν τα χρήματα για την περιοχή μας και να ενισχυθούν οι νέοι αγρότες. Όπως ανέφερε το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 420 εκατομμύρια. Στην Περιφέρεια Ηπείρου θα διατεθούν 33 εκατομμύρια για στήριξη νέων αγροτών.

«Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 700 αιτήσεις. Θα μπορούσε αυτό το νούμερο- με την κατάλληλη ενημέρωση, να αυξηθεί και να μη χαθούν τα χρήματα αυτά που προορίζονται για την περιοχή μας. Πιστεύω, ότι μπορούμε να συμβάλλουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να ενισχυθούν νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας την πρόθεσή του το συγκεκριμένο θέμα να το θέσει και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη προκειμένου να κάνει και αυτός συντονισμένες ενέργειες.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ