Ζητούν ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών

Τοπικά

Στη διαβούλευση αναμένεται να βγει σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχει κάνει ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας.

Ο κ. Αμυράς και προ ημερών στο περιθώριο του συνεδρίου για τα Δάση που είχε γίνει στα Γιάννενα, είχε διαμηνύσει ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος».  Μάλιστα, είχε υπεραμυνθεί λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις» και ότι μέσα στο χρόνο το θέμα θα έχει τελειώσει, με τη διαβούλευση να είναι ένα αναγκαίο κομμάτι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η ψήφισή του ΠΔ.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου ρωτήθηκε για την θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με τον κ. Τσίγκρο να ξεκαθαρίζει ότι θα περιμένουν την πρόταση του υπουργείου.  «Αναμένουμε να δούμε την  πρόταση του υπουργείου. Από εκεί και μετά εμείς έχουμε σαν Τεχνικό Επιμελητήριο συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και θα καταθέσουμε», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Ηπείρου υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ ασχολείται με το θέμα της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος πολλά χρόνια σημειώνοντας πως «το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει Μόνιμες Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας και Όργανα Διοίκησης. «Έχουμε άποψη και έχουμε και προτάσεις τις οποίες εάν χρειαστεί, και εφόσον λάβουμε γνώση της πρότασης του υπουργείου, θα τις επικαιροποιήσουμε» κατέληξε ο κ. Τσίγκρος.

Ζητούν ενημέρωση για την Ιόνια

Στο μεταξύ ρωτήθηκε για την επιστολή που έστειλαν στο Υπουργείο Υποδομών και από το οποίο ζητούν ενημέρωση για την πορεία της ολοκλήρωσης της Ιόνιας οδού και του τμήματος Ιωάννινα-Κακαβιά.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Γιάννης Τσίγκρος ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας οδού έχει χαρακτηρισθεί ως έργο Εθνικής σημασίας και αποτελεί τμήμα του Δυτικού άξονα (Κακαβιά –Καλαμάτα) και ως εκ τούτου είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός του και η ολοκλήρωση του, το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Τσίγκρος τόνισε ότι η περιοχή μας αναπτύσσεται ταχύτατα μετά τη λειτουργία των δύο οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού και της μη ολοκληρωμένης ακόμη Ιόνιας οδού για να επισημάνει ότι «αποτελεί αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της περιοχή μας, η σύνδεση της Ιόνιας με τα υπόλοιπα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχοντας χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, με διαχωρισμό ρευμάτων κυκλοφορίας και τετράιχνης διατομής.

Η ολοκλήρωση του έργου της Ιόνιας οδού – με τα παραπάνω χαρακτηριστικά- μέχρι τα σύνορα της χώρας μας, είναι αναγκαία για την περιοχή μας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, τη συνεκτικότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου, τις συνδυασμένες μεταφορές από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, τη συνδεσιμότητα και την ασφαλή μετακίνηση με ταχύτητα και άνεση».

Εν κατακλείδι, ο κ. Τσίγκρος ζητά από το υπουργείο να ενημερώσει για την εξέλιξη των διαδικασιών που αφορούν την αποπεράτωση του οδικού άξονα «θέση μας είναι πως κάθε σχεδιασμός και προγραμματισμός της Πολιτείας που αφορά την κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος θα πρέπει να λάβει υπόψη τα ανωτέρω, να στοχεύει σε ένα λειτουργικά ολοκληρωμένο ποιοτικό έργο και να κατατείνει στην εξάντληση των δυνατοτήτων ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά. Είμαστε στη διάθεσή σας, με όλα τα θεσμικά μας όργανα» καταλήγει.