«Ξύπνησε» η αγορά των Ιωαννίνων

Τοπικά

Η άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός περιφερειακής ενότητας και το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων έφεραν την κίνηση στο κέντρο των Ιωαννίνων σχεδόν στα ίδια επίπεδα που ήταν την εποχή προ κορωναϊού.
Η κίνηση σε κομμωτήρια και κουρεία ήταν αρκετά αυξημένη με τα ραντεβού να φτάνουν καθημερινά μέχρι τις 10 το βράδυ. Άλλωστε η είδηση ότι από τις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργούσαν κανονικά, είχε ήδη οδηγήσει πολλούς πελάτες να κλείσουν τα ραντεβού τους, όπως όμως στο εξής θα γίνεται και η εξυπηρέτησή τους στα κουρεία και κομμωτήρια, όπου επιπλέον των αυστηρών μέτρων υγιεινής και τις συνεχείς απολυμάνσεις θα πρέπει να υπάρχει και διαφορά ενός δεκαλέπτου μεταξύ δύο ραντεβού. Οι επαγγελματίες του χώρου ωστόσο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων – Κομμωτών Ιωαννίνων Νίκος Καλαμπόκης, έχουν ήδη διαμορφώσει κατάλληλα τα καταστήματά τους, τηρώντας στο ακέραιο τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής, με απαραίτητο αξεσουάρ τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, Όπως τόνισε μάλιστα ανεξάρτητα από το ότι υπάρχει και ισχυρή σύσταση και στους πελάτες για τη χρήση της μάσκας πολλοί επαγγελματίες δέχονται να εξυπηρετήσουν τον πελάτη, αυστηρά και μόνο εάν και αυτός φορά τη μάσκα.
Αντίστοιχα αυξημένη, και μάλιστα σε απρόσμενα μεγάλο βαθμό, ήταν και η κίνηση στα καταστήματα οπτικών από νωρίς το πρωί της Δευτέρας μετά την επαναλειτουργία τους, αφού φαίνεται πως αρκετοί πολίτες δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν το διάστημα της καραντίνας. Αυτό αποτυπώθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες της λειτουργίας των καταστημάτων οπτικών και στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Οπτικών – Οπτομετρών Ματθαίος Μάνθος. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι πλέον να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και τις απαιτήσεις για την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου υγιεινής, με συνεχείς απολυμάνσεις και του χώρου αλλά και των προϊόντων που διατίθενται.
Καταλήγοντας ο κ. Μάνθος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες των Ιωαννίνων να επιλέγουν για τις αγορές τους τα τοπικά καταστήματα, ώστε να στηρίξουν την τοπική αγορά σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.
Παράλληλα, δεκάδες ήταν οι πιστοί που από τις πρώτες κιόλας ώρες που άνοιξαν οι πόρτες των Ιερών Ναών, το πρωί της Δευτέρας αυστηρά και μόνο για την ατομική λατρεία, έσπευσαν για να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν. Το Πάσχα του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως μία πρωτόγνωρη ανάμνηση για τους πιστούς αφού ποτέ άλλοτε, δεν υπήρξε αντίστοιχη κατάσταση με τους Ιερούς Ναούς να μην λειτουργούν το Πάσχα αλλά και για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 45 ημερών. Οι Θείες Λειτουργίες θα ξεκινήσουν και πάλι, όπως προβλέπεται στις 17 Μαΐου, ενώ ήδη έχουν αναρτηθεί σχετικοί ενημερωτικοί πίνακες για τις ώρες λειτουργίας των εκκλησιών στις εισόδους, ενώ παντού υπάρχουν αντισηπτικά και απολυμαντικά. Οι πιστοί πάντως έδειξαν σε δηλώσεις τους στο ITV απόλυτα πεπεισμένοι, ότι η απόφαση να μη λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα ήταν σωστή και αναγκαία, έστω κι αν πλήγωσε το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών.
Για την σταδιακή επιστροφή σε μια καινούργια κανονικότητα μίλησε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, στο ITV. «Nα έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να βγαίνουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Οι άνθρωποι που αισθάνονται την ανάγκη να προφυλάξουν εαυτούς και αλλήλους, να φροντίσουν να μην αγγίζουν πράγματα και το ίδιο θα φροντίσουμε κι εμείς. Το βασικό πρόβλημα είναι ο συγχρωτισμός. Η οδηγία λέει ότι μέχρι 16 του μήνα θα τελούνται οι πρωινές ακολουθίες και μετά από μια ώρα θα ανοίγουν οι πύλες των ναών. Πρέπει να δείξουμε όλοι μεγάλη υπευθυνότητα και να φροντίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να διαφυλάξουμε το αγαθό που κερδίσαμε τους τελευταίους μήνες. Να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος.

Αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών στα τρία γνωστά σημεία της πόλης, λήγει σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου, ενώ με απόφαση που υπέγραψε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ δίνεται περισσότερος χώρος πλέον στους πεζούς για τη χρήση διαφόρων σημείων κυρίως στο παραλίμνιο μέτωπο, αποκλειστικά και μόνο από τους πεζούς και όχι από τα αυτοκίνητα.
Έτσι, η απόφαση προβλέπει ότι από αύριο Τετάρτη 6 Μαΐου και μέχρι τις 31 του μήνα, από τις 17.00 έως τις 22.00 απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:
α) Διονυσίου Φιλοσόφου από το ύψος της διασταύρωσης αυτής με την οδό Καραμανλή έως τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έναντι της πύλης εισόδου του Κάστρου
β) το τμήμα της οδού έμπροσθεν της πλ. Μαβίλη, από τη διασταύρωση με την οδό Ευαγγελίδη έως τη διασταύρωση με την οδό Καραμανλή
γ) λεωφόρο Κ. Παπούλια από το ύψος της συμβολής αυτής με τη Γαριβάλδη μέχρι τη συμβολή αυτής με την οδό Βογιάννου
δ) από την πύλη του Κάστρου που βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου (έναντι καραβιών) θα επιτρέπεται μόνο η έξοδος οχημάτων με κατεύθυνση προς την πλατεία Μαβίλη.