limni-pamvotida_karavakia

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την ΕΜΠ της Παμβώτιδας

Τοπικά

Έντονη κριτική και από το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛ.

Έχοντας λάβει ενεργά μέρος στη δημόσια συζήτηση των τελευταίων μηνών για την ανάγκη επανακαθορισμού της οριοθέτησης της Παμβώτιδας, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών, ο Παντ. Κολόκας τοποθετήθηκε χθες με δήλωσή του στα τοπικά μέσα για το θέμα, επισημαίνοντας πως η έννοια της διαβούλευσης δεν υπηρετείται στην πράξη, καθώς είναι τόσο εξειδικευμένο το κείμενο της μελέτης, που είναι αδύνατο για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να το κατανοήσει.

«Θεωρώ, ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κείμενο και αυτό το επιβεβαιώνουν και ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκα. Θεωρώ, ότι δεν υπηρετείται ο στόχος της διαβούλευσης, από τη στιγμή, που κάθε πολίτης που έχει έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον, δε μπορεί να το κατανοήσει, ώστε να πάρει μέρος στη διαβούλευση και να καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Έχουμε μπερδέψει έννοιες και λειτουργίες και καλό θα είναι να τα ξεχωρίσουμε, γιατί έτσι πηγαίνουμε σε διαχωρισμό των πολιτών σε Πατρίκιους και Πληβείους. Απαιτείται να κάνουμε ουσιαστική διαβούλευση. Το Κανονιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για την περιοχή του λεκανοπεδίου και της λίμνης Παμβώτιδας και σε αυτό έχουμε καθυστερήσει. Μπορεί και πρέπει να γίνει μία δημόσια παρουσίαση, στην οποία να δοθούν και ερμηνείες και εξηγήσεις όσων προτείνονται. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε και να το πάρουμε απόφαση, είναι το ότι ζούμε δίπλα σε μία αστική λίμνη, που δεν έχει μόνο τα έμβια όντα και την ιχθυοπανίδα, αλλά έχει ως επίκεντρό της και τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Πάνω σε αυτήν την ισορροπία και την αλληλεπίδραση, θα πρέπει να λειτουργήσουμε και τώρα και να μην εμφανίζουμε σε επόμενη φάση ένα οποιοδήποτε Π.Δ, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις συνέπειες στη φύση και στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Κολόκας.

Έντονη κριτική και από το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛ.

Τα «βέλη» τους προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., με αφορμή την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την λίμνη Παμβώτιδα.

«Με ερασιτεχνικές επικοινωνιακές πρακτικές, Αμυράς και Καχριμάνης βολτάραν ακόμη και στην Λίμνη Παμβώτιδα  για να αποφασίζουν για τις αλλαγές της οριοθέτησης της Λίμνης, ενώ ένας  ασυνεπής Υφυπουργός  από το Σεπτέμβριο του 2021, ημερομηνία  αρχικής διαβούλευσης κατά τον ίδιο, ζητάει σε ένα μήνα να διαβουλευτούν οι φορείς  μια μελέτη 1000 σελίδων,  δημιουργώντας  περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει», σημειώνει σε σημείο της η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ, σημειώνοντας για τον κ. Αμυρά πως ακολουθεί πρακτικές «Φάμελλου, οδηγώντας για μια ακόμη φορά μια σημαντική μελέτη στα συρτάρια λόγω εθνικών εκλογών, ενώ μέσα σε όλα αυτά παραμένει άγνωστο αν  το  υπουργείο  λαμβάνει σοβαρά υπόψη  την υφιστάμενη οριοθέτηση της Λίμνης», τονίζει.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως είναι αναγκαίο να «σταματήσουν σταματήσουν επιτέλους τις «κομματικές τουφεκιές του αγριόχοιρου» και το κλείσιμο του ματιού σε διάφορες ομάδες πολιτών ενόψει των εθνικών εκλογών και ας οργανώσουν άμεσα με τη συμμετοχή του Υπουργείου, μια ουσιαστική ημερίδα διαβούλευσης με συμμετέχοντες την Περιφέρεια, τους Δήμους, το ΤΕΕ/ΤΗ και τους θεσμικούς φορείς γιατί κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε σε δεύτερη φάση την «κατάλληλη μελέτη» της Θεσσαλίας και να μείνουμε χωρίς ΠΔ για πολλές δεκαετίες ακόμη», καταλήγει η ανακοίνωση.