Ξεκινά και επίσημα το πρώτο ΚΔΑΠ για παιδιά με Αναπηρία

Τοπικά

Μια σημαντική δομή ξεκινάει επίσημα την λειτουργία της τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για το πρώτο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Ιωαννιτών που σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι εγκαινιάζεται και επίσημα.
Σε ένα χώρο που τηρεί όλες τις προδιαγραφές, τα παιδιά με αναπηρία, με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητική ή και πολλαπλή αναπηρία θα έχουν την ευκαιρία απασχοληθούν από ειδικούς.
Οι Υπηρεσίες που θα προσφέρει το ΚΔΑΠ μεΑ έχουν να κάνουν με την ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών/εφήβων με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας.
Το νέο κέντρο βρίσκεται στην περιοχή των Καρδαμιτσίων ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εγκαινιαστεί και δεύτερο ΚΔΑΠ μεΑ στην άλλη πλευρά της πόλης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και των παιδιών που ζουν από την πλευρά της Ανατολής και των γύρω περιοχών του λεκανοπεδίου.
Λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ο Πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Φίλιππος Τσουμάνης επιθεώρησε τους χώρους και μαζί με τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους, είδε τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε όλα να ετοιμαστούν και να ξεκινήσει επίσημα την λειτουργία του το ΚΔΑΠ μεΑ που είναι ένα σημαντικό εγχείρημα και έρχεται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες αυτών των παιδιών.
«Με ξεχωριστή χαρά και ικανοποίηση παρουσιάζουμε σήμερα στην πόλη μας και στους συμπολίτες μας μια καινούργια δομή του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ σημαντική δομή αφού πρόκειται για το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ – είναι πρώτο γιατί σχεδιάζουμε και δεύτερο – που είναι ένα ακόμη δίχτυ προστασίας του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. σε ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών που το χρειάζονται» τόνισε ο κ. Τσουμάνης υπογραμμίζοντας ότι «Το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Καρδαμίτσια και πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος».
Ο κ. Τσουμάνης φανερά ικανοποιημένος από την έναρξη αυτής της δομής, κάλεσε τους πολίτες και τις οικογένειες της πόλης που έχουν παιδιά με αναπηρία να επισκεφθούν το ΚΔΑΠ μεΑ, να δουν τις εγκαταστάσεις, να συζητήσουν με το προσωπικό, να το αγκαλιάσουν και να εμπιστευθούν τα παιδιά τους στη νέα δομή που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Με μεγάλη δυναμική

Το 1ο ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία μπορεί να φιλοξενήσει 25 παιδιά και εφήβους με αναπηρία. Είναι η πρώτη δομή του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. που αφορά πολίτες με αναπηρία και ακολουθούν το δεύτερο ΚΔΑΠ μεΑ και το Κέντρο για παιδιά με αυτισμό που εντάχθηκε στην πρόταση του Δήμου για το νέο ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
Οι κύριοι σκοποί του ΚΔΑΠ μεΑ είναι:
-η δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών.
-η κοινωνική ένταξή τους.
-η στήριξη της οικογένειας.
– και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Οι Υπηρεσίες που θα προσφέρει το ΚΔΑΠ μεΑ έχουν να κάνουν με την ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών/εφήβων με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας. Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες είναι: εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, ασκήσεις λόγου και άθλησης, εκπαίδευση των μελών της οικογένειας για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων αναγκών και φροντίδας.
Για την λειτουργία του ΚΔΑΠ μεΑ έχουν προσληφθεί Ειδική παιδαγωγός, Λογοθεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργός, Κοινωνική Φροντίστρια – Επιμελήτρια πρόνοιας, Τεχνίτρια Χειροτεχνίας, Φυσικοθεραπεύτρια και βοηθητικό προσωπικό. Τέλος αναμένουν Εργοθεραπευτή και έναν οδηγό λεωφορείου καθώς τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα μεταφοράς από και προς το Κέντρο.
Το ΚΔΑΠ μεΑ λειτουργεί σε ετήσια βάση, κατά την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων θα λειτουργεί από 13.30 έως 21.30 και κατά τα διαστήματα που τα σχολεία είναι κλειστά θα λειτουργεί από 8.00 έως 16.00