Βρέθηκαν μπροστά σε πρωτόγνωρες εικόνες

Τοπικά

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ήπειρο επιχειρούν από την πρώτη ημέρα της καταστροφής στη Θεσσαλία

Εικόνες πρωτόγνωρες ακόμη και για εκείνους που έχουν μακρά εμπειρία στο Πυροσβεστικό Σώμα, συνάντησαν οι πυροσβέστες που μετακινούνται καθημερινά στη Θεσσαλία στο πλαίσιο της συνδρομής των εκεί δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τεράστιας καταστροφής που σημειώθηκε από την κακοκαιρία «Daniel».

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ήπειρο επιχειρούν από την πρώτη ημέρα της καταστροφής στη Θεσσαλία, με πρώτο «σταθμό» τη Μαγνησία όπου βρέθηκαν στην πόλη του Βόλου στα χωριά του Πηλίου, ενώ από την Πέμπτη και έπειτα το κύριο βάρος των δυνάμεων μετακινήθηκε και επιχειρεί στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Όπως εξήγησε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία και σε περιοχές όπου επιχειρούν οι δυνάμεις από την Ήπειρο, η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους πληγέντες και πρωτόγνωρη για τους πυροσβέστες ακόμη και για εκείνους που έχει τύχει στο παρελθόν να βρεθούν σε καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων και να χρειαστεί να κάνουν και διασώσεις.

«Ακόμη και σήμερα παρότι τα νερά αποστραγγίζονται σταδιακά υπάρχουν τεράστιες ποσότητες νερού που φτάνουν το 1,5 μέτρο σε ύψος σε σχέση με τις πρώτες ημέρες που έφτανε τα 4 μέτρα καλύπτοντας ακόμη και τις στέγες των σπιτιών που ήταν μονοκατοικίες.

Το σημαντικό ωστόσο αυτή τη στιγμή, είναι η απομάκρυνση και η υγειονομική ταφή των χιλιάδων νεκρών ζώων, ο αριθμός των οποίων δεν είναι ακόμη σαφής καθώς όσο υποχωρούν τα νερά, τόσα περισσότερα ζώα αναδεικνύονται στην επιφάνεια», ανέφερε ο κ. Βασδέκης.

Οι δυνάμεις από την Ήπειρο

Ο κύριος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων από την Ήπειρο βρέθηκε στις περιοχές του Παλαμά, της Μεταμόρφωσης και του Βλοχού στην Καρδίτσα, χωριά που «σκεπάστηκαν» από το νερό της πλημμύρας, πραγματοποιώντας εκατοντάδες διασώσεις ατόμων και απεγκλωβισμούς. Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν καθημερινά επτά οχήματα με 14 πυροσβέστες, οι οποίοι μετακινούνται ανά 24ωρο από την Ήπειρο, μία ομάδα εννέα ατόμων από την 5η ΕΜΑΚ με ένα ερπυστριοφόρο και δύο διασωστικές λέμβους, όπως επίσης και μία ομάδα τεσσάρων ατόμων που επανδρώνουν το ελικόπτερο πυρόσβεσης το οποίο εδρεύει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και επιχειρεί και αυτό από την πρώτη ημέρα στη Θεσσαλία.

Τα τέσσερα οχήματα βρίσκονται στον Βόλο και τα τρία στην Καρδίτσα, διενεργώντας πλέον αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ από την Ήπειρο απεστάλησαν επιπλέον 10 αντλίες που χρησιμοποιούνται για άντληση υδάτων στην περιοχή του Βόλου.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ