Βγαίνουν από την απομόνωση τα Κεντρικά Τζουμέρκα

Τοπικά

Από τις 2,5 ώρες στα 25 λεπτά, είναι ο μεγάλος στόχος των τοπικών φορέων για την οδική σύνδεση Θεοδωριάνων- Μελισσουργών

Από τις 2,5 ώρες στα 25 λεπτά, είναι ο μεγάλος στόχος των τοπικών φορέων για την οδική σύνδεση Θεοδωριάνων- Μελισσουργών, προκειμένου να μειωθεί η απόσταση των δύο χωριών, αλλά και να αποτελέσουν πιο εύκολα προσβάσιμους προορισμούς για επισκέπτες.

Με αυτό τον στόχο έγινε ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Ημερίδα με εισηγητή τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δημήτρη Καλιαμπάκο, παρουσία πολιτικών προσώπων της περιοχής, δημάρχων και φορέων.

Την τελική μελέτη καθώς και την αναγκαιότητα του έργου παρουσίασε ο κ. Καλιαμπάκος, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων αναμένεται να λάβει ώθηση από την ολοκλήρωση οδικών έργων και υποδομών, όπως η νέα υπό κατασκευή επαρχιακή οδός, που συνδέει την Ιόνια οδό με την επαρχιακή οδό Ιωάννινα-Πράμαντα στα Πηγάδια και θα αποτελέσει την πύλη εισόδου προς τα Τζουμέρκα.

Επιπλέον, δύο ακόμη έργα αναμένεται να αλλάξουν την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής των Κεντρικών Τζουμέρκων. Η πρόσφατη δημοπράτηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του έργου για τη βελτίωση και άρση της επικινδυνότητας της οδού Αθαμάνιο- Θεοδώριανα μήκους 14,8 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 8.849.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και την παράκαμψη του Αθαμάνιου και την κατασκευή νέου ισόπεδου κόμβου στη συμβολή με την εθνική οδό Άρτας- Τρικάλων, αλλά και η πρόθεση του Δήμου Κ. Τζουμέρκων για τη δημιουργία Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στη θέση «Σταυρό́ς» στα Θεοδώριανα. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, που καθυστερεί, ωστόσο, καθώς εκκρεμεί η σύναψη συμβάσεων τεχνικών συμβούλων και η έγκριση των σχετικών σχεδίων συμβάσεων.

Αυτό που εκτιμάται σαν επόμενο βήμα ανάπτυξης, είναι η απευθείας οδική σύνδεση Θεοδωριάνων- Μελισσουργών με την προτεινομένη χάραξη, που περιλαμβάνει και τη διάνοιξη μιας σήραγγας που έχει ως στόχο να ενώσει τους οικισμούς των δήμων Κεντρικών και Βορείων Τζουμέρκων, ως ενιαίο σύνολο, -να συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης της περιοχής και να προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική, να αναδείξει τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία που παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό, να δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη που διαμένει στους οικισμούς της δυτικής πλευράς να απολαύσει τη φύση της ανατολικής ή τις δραστηριότητες του νέου χιονοδρομικού κέντρου, διανύοντας μικρή απόσταση, και να υπηρετήσει τη ισόρροπη και αξιοβίωτη ανάπτυξη όλης της περιοχής.
«Η πρόταση αυτή της απευθείας οδικής σύνδεσης έχει ως βασική επιδίωξη να βγάλει από τη γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική απομόνωση την ανατολική πλευρά των Τζουμέρκων και να ξαναζωντανέψει την περιοχή των Θεοδωριάνων και του Αθαμανίου. Πιστεύουμε ότι η κατασκευή αυτής της οδού και της σήραγγας σε συνδυασμό με το υπόυλοποίηση κέντρο ορεινών δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, θα δώσει μεγάλη ώθηση συνολικά στην περιοχή των Τζουμέρκων και θα την κάνει ανερχόμενο τουριστικό προορισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλιαμπάκος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο βουλευτής Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Π. Κιάμος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γ. Μανιώτης, οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τζουμέρκων Άγγελος Ζώνιος και εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων των Τζουμέρκων.