Το Βελή Τζαμί παραχωρείται στον Δήμο Ιωαννιτών

Τοπικά

Θετική η υπουργός Πολιτισμού στο αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών

Η προοπτική παραχώρησης του Βελή Τζαμί στον Δήμο φαίνεται ότι έχει πάρει θετικό δρόμο, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο Μ. Ελισάφ είχε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ενημέρωσε αναλυτικά την Υπουργό για την πορεία και την εξέλιξη των έργων του «Πολιτιστικού Πάρκου» στην περιοχή του Κάστρου και η υπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει σύντομα επιτόπια επίσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου.

Η κ. Μενδώνη απάντησε θετικά στο αίτημα του Δήμου για την παραχώρηση του Βελή Τζαμιού, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η παραχώρηση που μπορεί να γίνει με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης για πολλά χρόνια χρήσης από τον Δήμο Ιωαννιτών θα συνδυαστεί και με έργα αποκατάστασης στον χώρο, ώστε να είναι λειτουργικός, κάτι που είναι στις προθέσεις του Δήμου ο οποίος και ήδη έχει προχωρήσει στην προεργασία. Δημιουργείται έτσι προοπτικά στην ουσία ένα πάρκο με τον υπαίθριο χώρο του Πνευματικού Κέντρου και ένας ενιαίος δημόσιος χώρος πολιτισμού.

Οι περισσότεροι χώροι όπως του Μεντρεσέ, δίπλα αξιοποιούνται από τον Δήμο για πολιτιστικές δράσεις από τις πολιτιστικές δομές.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος ζήτησε και οικονομική στήριξη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή κάνοντας γνωστά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την πανδημία.

Ψηφιακά έργα

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ψηφιακή αναβάθμιση και τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο Δήμο μέσω της χρηματοδότησης των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δήμος ολοκληρώνει εντός των ημερών το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο περιλαμβάνει «έξυπνες» παρεμβάσεις στους τομείς της κινητικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας και της πολιτικής προστασίας καθώς επίσης δράσεις αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών της πόλης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοτών.