Το Νησί σε πρώτο πλάνο των επισκεπτών

Τοπικά

Ένα από τα πιο φημισμένα, και όχι άδικα, μέρη των Ιωαννίνων είναι το Νησί της Παμβώτιδας.

Πρόκειται για το Νησί χωρίς όνομα που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες έλληνες και ξένους. Αυτή την περίοδο το Νησί επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητές που συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές.

Τα γραφικά σοκάκια, τα χαμηλά σπίτια, οι Μονές και το Μουσείο του Αλή Πασά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Ο Νίκος Σιορόκας ρωτήθηκε για την κίνηση των ημερών και εξήγησε ότι τα στοιχεία δείχνουν σημαντική άνοδο της επισκεψιμότητας που μπορεί να ξεπερνά και τα στοιχεία του 2019.

«Υπάρχει ικανοποίηση στους Νησιώτες καθώς η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη και αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο διάστημα στις γιορτές των Χριστουγέννων» ανέφερε ο κ. Σιορόκας.

«Ο οικισμός του νησιού είναι και επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο. Ανάμεσα σε όσα πρέπει να δει κάποιος στο Νησί είναι σίγουρα οι δύο βυζαντινές μονές, Φιλανθρωπινών και Στρατηγοπούλου, έχουν μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία. Θέλουμε να αναπτυχθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός καθώς οι Μονές στο Νησί είναι σημαντικές και μεγάλης πολιτιστικής αξίας.

Πέτρινες, με ξύλινα, λεπτοσκαλισμένα τέμπλα και αγιογραφίες μοναδικής τέχνης, οι μονές αποτελούν εξαίσια δείγματα της ηπειρώτικης τέχνης» σημείωσε ο κ. Σιορόκας.

Εκατοντάδες επισκέπτες έλκει και το μουσείο του Αλή Πασά στεγάζεται στα κελιά της μονής του Αγίου Παντελεήμονα, εκεί όπου υπήρξε και το τέλος του.

«Οι επισκέπτες επιλέγουν το Νησί και για να θαυμάσουν την γραφικότητα αλλά και για να κάνουν τη βόλτα τους στο απίστευτο φυσικό περιβάλλον» καταλήγει ο κ. Σιορόκας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ