Τα σχολεία υποδέχθηκαν ξανά τους μαθητές

Τοπικά

Το 7ο Λύκειο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα με αφορμή την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει σε απολύμανση όλων των σχολικών συγκροτημάτων ενώ έχει εφοδιάσει τα σχολεία με αντισηπτικά και μάσκες. Έχει ληφθεί μέριμνα για τον καθαρισμό δύο φορές την ημέρα, πρωί και μεσημέρι, ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας για τους μαθητές.
Στο 7ο Λύκειο ο δήμαρχος μίλησε με τον Διευθυντή του σχολείου, τους καθηγητές και τους μαθητές. Απευθυνόμενος στα παιδιά τόνισε την ανάγκη να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τις αποστάσεις ώστε «όλοι μαζί να καταφέρουμε στο τέλος να νικήσουμε την πανδημία».
«Μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί ομαλά η σχολική χρονιά και να εξελιχθούν χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις που αποτελούν ορόσημο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Νομίζω ότι με τη δική μας βοήθεια και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πάμε πολύ καλά. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που έχουν οι καθαρίστριες τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω. Πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος,
Ανέφερε ότι είναι ορθή η απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων καθώς πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό.
«Πρέπει να επανέλθουμε σταδιακά, σε όλα τα επίπεδα, στην ομαλότητα. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν με τα νέα μέτρα, η οικονομία πρέπει να ξεκινήσει και να οργανώσουμε το σύστημα υγείας έτσι ώστε να αντέξει ωσότου βρεθεί μία οριστική λύση είτε με θεραπεία είτε με εμβόλιο», κατέληξε ο δήμαρχος.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέφθηκαν στη συνέχεια το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων όπου με πρωτοβουλία του σχολείου έχουν κατασκευαστεί τρισδιάστατα πόμολα για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

Σημαδάκια για τήρηση των αποστάσεων

Το ποσοστό προσέλευσης των μαθητών ήταν ιδιαίτερα υψηλό την πρώτη μέρα λειτουργίας στο 1ο Γυμνάσιο, όπως ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου Γ. Πλεύρης. Μία εικόνα μίας νέας ιδιαιτερότητας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και όχι κανονικότητας, στην οποία πάντως τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα, ενώ χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας του σχολείου ήταν και το ότι τα παιδιά ακολουθούν με μεγάλη ευκολία τους κανόνες για τις αποστάσεις και την ατομική υγιεινή.
Στο σχολείο έχουν γίνει και πολλές άλλες παρεμβάσεις, όπως τα τρισδιάστατα πόμολα στις πόρτες που ανοίγουν με τους αγκώνες πλέον και όχι με την παλάμη, ενώ έχουν βαφτεί και σημαδάκια στην αυλή του σχολείου, για να τηρούνται οι αποστάσεις και κατά την ώρα της πρωινής προσευχής και του διαλείμματος.
Στα αξιοσημείωτα της επιστροφής στο σχολείο για το 1ο Γυμνάσιο, και η ενημέρωση που έγινε στους μαθητές από υγειονομικό – λοιμωξιολόγο του νοσοκομείου Χατζηκώστα για τη σωστή χρήση της μάσκας, το σωστό πλύσιμο των χεριών και γενικότερα για τα μέτρα ατομικής υγιεινής, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ένα ειδικό μηχάνημα, με υπεριώδη ακτινοβολία, που δείχνει στον χρήση μετά το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό, τα σημεία που ενδεχομένως δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς. Στο σχολείο βρέθηκαν το πρωί ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κων. Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Αϊβατίδης και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του δ. Ιωαννιτών Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη. Κοινή συνισταμένη των δηλώσεών τους, το ότι η μαζική επιστροφή των μαθητών στις τάξεις επιβεβαίωσε και τη σημασία που έχει για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και για την ψυχολογία των παιδιών, η επαφή με το σχολείο και η διά ζώσης εκπαιδευτική διδασκαλία.