«Σύνδεση με Κακαβιά μέσω Εγνατίας Οδού»

Τοπικά

Συνάντηση Ριζόπουλου με τον νέο Υφυπουργό Υποδομών

Τον νέο υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ο επικεφαλής των «Οριζόντων» Σπύρος Ριζόπουλος.

Ο κ. Ριζόπουλος είχε την ευκαιρία να θέσει υπόψη του νέου υφυπουργού τις δικές του προτάσεις που αφορούν οδικούς άξονες η ολοκλήρωση των οποίων θα συνέβαλε στην συνολική ολιστική ανάπτυξη της Ηπείρου.

«Γνωρίζουμε ότι ο τραγικός χειρισμός του Περιφερειάρχη σε όλα τα ζητήματα της Ιόνιας Οδού οδήγησαν στο αδιέξοδο που είμαστε σήμερα. Με εγωιστικό τρόπο έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο να μην έχει καμία ευθύνη για το έργο. Εδώ όμως πολιτικά ξεκινάει η εποχή των ‘’Οριζόντων Ηπείρου’’ και τελειώνει η μιζέρια των μικρών αχρείαστων έργων, της διαπλοκής και της διαφθοράς», τόνισε και συνέχισε.

«Η απένταξη της Ιόνιας Οδού ως διευρωπαϊκού άξονα είναι αυτή που έχει δημιουργήσει τα προβλήματα χρηματοδότησης τόσο για τη συνέχισή της μέχρι την Κακαβιά, όσο και για τη σύνδεσή της με την Πρέβεζα. Ο μόνος άξονας που είναι διευρωπαϊκός κι αφορά την Ήπειρο είναι η Εγνατία Οδός. Τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την Εγνατία πρότεινα δύο εναλλακτικές λύσεις για να δούμε τη σύνδεση με την Κακαβιά όχι ως επέκταση της Ιόνιας Οδού αλλά ως ‘’παραεγνατία’’, όπως συνδέεται ο οδικός άξονας με την Κρυσταλλοπηγή.

Η πρώτη λύση είναι να συνεχιστεί η χάραξη – προέκταση της Ιόνιας οδού από τα Γιάννενα ως την Κακαβιά, αλλά ως ‘’παραεγνατία’’, ώστε να μπορέσει να βρει χρηματοδότηση ως ένα έργο που αφορά ένα διευρωπαϊκό οδικό άξονα.

Αν αυτό δεν εφικτό, τότε να εξεταστεί αν ο ανάδοχος της Εγνατίας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς οφείλει να ολοκληρώσει τη σύνδεση με το Ζαγόρι, μπορεί να συνεχίσει το δρόμο πίσω από το βουνό ώστε να συνδεθούμε με την Κόνιτσα και από εκεί στην Κακαβιά».

Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο οι δύο λύσεις έχουν θετικά κι αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη δίνει περισσότερες εξόδους προς το Ζαγόρι, ενώ βγάζει οριστικά από την απομόνωση την Κόνιτσα. Διευκρίνισε επίσης ότι είναι καθαρά πολιτικές και σε καμία περίπτωση ώριμες τεχνοκρατικά προτάσεις.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής των Οριζόντων ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται διαρκής αγώνας προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των μεγάλων έργων για την Ήπειρο.

Για την απουσία της Ηπείρου από τη ΔΕΘ

Νωρίτερα, ο κ. Ριζόπουλος είχε σχολιάσει  την πλήρη απουσία εξαγγελιών για την Ήπειρο από τη ΔΕΘ. «Η Ήπειρος δεν ήταν απούσα από την φετινή ΔΕΘ μόνο. Τρεις θητείες του κ. Καχριμάνη, 11 εξαγγελίες ΔΕΘ και τρεις κυβερνήσεις με την Ήπειρο πάντα απούσα. Η ευθύνη βαραίνει τον Περιφερειάρχη ο οποίος κρύβεται πίσω από ένα τεράστιο έλλειμμα εμπειρίας και δυνατότητας να συνδιαλέγει με εκείνους που αποφασίζουν για εμάς. Αυτό εμείς πρέπει να το αλλάξουμε. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την πολιτική σε ενδιαφέρουσες προτάσεις, ώστε να γίνουμε αξιόπιστοι συνομιλητές. Σήμερα τον αξιόπιστο συνομιλητή τον έχουν βρει στο πρόσωπο των ‘’Οριζόντων Ηπείρου’’. Το κεφάλαιο ‘’μπορούμε και μόνοι μας’’ τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ