Στους φορείς της πόλης το Κλιματικό Σύμφωνο του Δήμου

Τοπικά

Στους φορείς της πόλης που συμπορεύονται ώστε τα Γιάννενα να καταστούν κλιματικά ουδέτερα μέχρι το 2023, παραδόθηκε σε ειδική τελετή το κλιματικό σύμφωνο του Δήμου Ιωαννιτών

Στους φορείς της πόλης που συμπορεύονται ώστε τα Γιάννενα να καταστούν κλιματικά ουδέτερα μέχρι το 2023, παραδόθηκε σε ειδική τελετή το κλιματικό σύμφωνο του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο υποβλήθηκε στα αρμόδια όργανα της Κοινότητας. Στο εξής ξεκινά η πραγματική προσπάθεια, διαδικασία που μεταφράζεται σε πόρους, σε έργα και δράσεις.

Το κλιματικό σύμφωνο αποτελεί σταθμό για την πορεία μέχρι το 2030 καθώς τα Γιάννενα μαζί με 99 ακόμη Ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στην πρωτοπορία με σκοπό όχι μόνο να πετύχουν είκοσι χρόνια νωρίτερα την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και να δείξουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη Ευρώπη.

«Κάθε ταξίδι, όσο μεγάλο και περίπλοκο και αν φαίνεται ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθειά μας. Είναι προσπάθεια μέλλοντος, είναι προσπάθεια επιβίωσης. Το μέλλον της ανθρωπότητας, η ποιότητα ζωής στον πλανήτη, κρίνεται από την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκινάει τώρα», ανέφερε στην παρέμβαση που έκανε η εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής, (Mission), Μαρία Βασιλάκου.  Εξήρε δε την προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών η οποία δεν επηρεάστηκε σε κανένα της στάδιο και υπογράμμισε πως πρόκειται για μία ημέρα σταθμό αφού ξεκινά η πραγματική προσπάθεια.

Η Jane  Mclaughlin, City Advisor (τεχνικός σύμβουλος που έχει οριστεί για τα Γιάννενα) συνεχάρη το Δήμο για την υποβολή του κλιματικού συμφώνου. «Το κλιματικό σύμφωνο διακρίνεται από αρχές διαφάνειας, καινοτομίας και συνδημιουργίας και δείχνει ξεκάθαρα τη δέσμευση της πόλης μας για την κλιματική ουδετερότητα. Πρόκειται για ένα δυναμικό κείμενο που θέτει τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων μας» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου ευχαρίστησε όλους τους φορείς της πόλης που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στο Δήμο και στήριξαν την προσπάθεια έμπρακτα. «Τα Γιάννενα αποτελούν μία από τις 100 πόλεις της μεγάλης και σημαντικής ευρωπαϊκής αποστολής. Μέχρι το 2030 θα υποστηριχθούν με σημαντικούς πόρους για να πετύχουν τους στόχους και να καταστούν κλιματικά ουδέτερα. Η πορεία θα μας βρει και πάλι όλους μαζί γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε. Το κλιματικό σύμφωνο αποτυπώνει την διαδρομή που έχουμε να διανύσουμε ώστε να καταστούμε πρωτοπόροι στην κλιματική δράση» υπογράμμισε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του.

Την παρουσίαση του κλιματικού συμφώνου έκανε ο Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος.

«Το Κλιματικό Σύμφωνο της Πόλης μας, μέσω των δύο πυλώνων του, το Σχέδιο Δράσης (Action Plan) και το Επενδυτικό Σχέδιο (Investment Plan) αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας, περιγράφοντας λεπτομερώς τον στρατηγικό οδικό χάρτη που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και του φιλόδοξου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για το 2030» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

Οι δράσεις είναι:

Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί έχουν ενσωματωθεί σε άξονες όπως:

-Ενέργεια,

-Κινητικότητα και Μεταφορές,

-Απορρίμματα και Κυκλική Οικονομία,

-Πράσινες υποδομές και λύσεις βασιζόμενες στη φύση σε δασικές/αγροτικές και αστικές περιοχές καθώς και σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος,

-Παρεμβάσεις πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού και Δομημένο Περιβάλλον.

Οι φορείς που παρέλαβαν το κλιματικό σύμφωνο είναι: Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΠΕΔΜΕΔΕ, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ΤΕΕ Ηπείρου, Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων, Σωματείο Καφέ Μπαρ, Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, ΟΕΒΕ, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ΔΕΥΑΙ, ΣΥΔΛΙ, Πίνδος ΑΕ και Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ