Στους δρόμους της απεργίας για να βρουν λύσεις

Τοπικά

Τον δρόμο της απεργίας επέλεξαν εκατοντάδες μέλη της ΟΕΒΕ προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους και να ζητήσουν ξεκάθαρη στήριξη των επιχειρήσεων

Τον δρόμο της απεργίας επέλεξαν εκατοντάδες μέλη της ΟΕΒΕ προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους και να ζητήσουν ξεκάθαρη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που έχει γίνει ¨θηλιά στο λαιμό» εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Το απεργιακό ραντεβού της ΟΕΒΕ δόθηκε στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και ο αντιπρόεδρος καθώς και μέλη των σωματείων βρέθηκαν εκεί προκειμένου να ενωθούν με την μεγάλη πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ του νομού Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης μιλησε για την δυσκολία που υπάρχει σε όλη την αγορά αλλά και τον ορατό φόβο για αύξηση των «λουκέτων». Πολλοί επαγγελματίες παρά το γεγονός ότι ήθελαν να συμμετάσχουν στην απεργία δεν έκλεισαν τα καταστήματα καθώς είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν χωρίς τα έσοδα μιας ολόκληρης ημέρας. Όλοι ανησυχούν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση δε θα βελτιωθεί πολύ αν και το καλοκαίρι πλησιάζει και αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους επαγγελματίες.

«Στόχος μας είναι η επιβίωση! Ζητούμε να σταματήσουν να ζητούν χρήματα τα οποία δεν έχουμε να δώσουμε». Μεταξύ των αιτημάτων που αφορούν συνολικά πολλούς επαγγελματικούς κλάδους είναι: πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στο γενικό πλαίσιο των αιτημάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Πραμαντιώτης, σημειώνοντας ότι η αγορά στενάζει και η εμπορική κίνηση είναι χαμηλή, την ώρα που η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς είναι να υπάρξει αλλαγή του κλίματος καθώς είναι γεγονός ότι «η αγορά θέλει ψυχολογία».

Ωστόσο, οι τζίροι στα καταστήματα είναι μικροί και τα έξοδα μεγάλα! Ο κ. Πραμαντιώτης αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν τα μέτρα ώστε να διατηρηθεί η τοπική οικονομία και να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Τα αιτήματα σύμφωνα με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής -που βρέθηκαν στα Γιάννενα στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης της απεργιακής κινητοποίησης,  αφορούν:

Ανάμεσα στα κυρίαρχα αιτήματα της γενικής απεργίας είναι: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης «ξεπάγωμα» της διετίας 2015 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ καθώς και να μην γίνει επιστροφή των μη επιστρεπτέων προκαταβολών.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ