Στους δρόμους για να στηρίξουν την δημόσια υγεία

Τοπικά

Με αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Υγεία βρέθηκαν στους δρόμους για ακόμη μια φορά δεκάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος  Υγείας.

Και στα Γιάννενα προκηρύχτηκε στάση εργασίας ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χρίστος Γρίβας, ο εκπρόσωπος της ΕΙΝΗ Μπάμπης Παππάς και οι πρόεδροι των εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα κ.κ. Φλούδας και Καλαμπόκας αντίστοιχα, υποστήριξαν τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων και ζήτησαν να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Γρίβας έκανε λόγο για «πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί την  βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών αλλά  υπηρετεί την  κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Με τον τρόπο αυτό, οι υγειονομικοί πιστεύουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών.

Στις ομιλίες τους ανέφεραν επίσης ότι το νομοσχέδιο εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο. «Διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Διεκδικούμε την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη», ήταν τα κεντρικά συνθήματα.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ