Στο στόχαστρο πανηγύρια και εκδηλώσεις

Τοπικά

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 13 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή 15 Αυγούστου, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις των υγειονομικών μέτρων, ειδικά λόγω του μεγάλου συνωστισμού που παρατηρείται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε ορεινά χωριά αλλά και λόγω της ανόδου των κρουσμάτων στην Ήπειρο. 

Στα αξιοσημείωτα των ελέγχων το πρόστιμο 15.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε πανηγύρι στους Μελισσουργούς της Άρτας μετά από δύο ελέγχους της αστυνομίας το βράδυ της Παρασκευής. Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής στην Πρέβεζα, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ στους διοργανωτές της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που γινόταν στο Κηποθέατρο αφού όπως διαπιστώθηκε δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με τις καθημερινές ανακοινώσεις της αστυνομίας, στο πλαίσιο των ελέγχων την Κυριακή σε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων βεβαιώθηκε από την κατά τόπον αρμόδια αστυνομική υπηρεσία παράβαση για διεξαγωγή πανηγυριού χωρίς την τήρηση των ειδικών υγειονομικών κανόνων και επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. 

Ακόμη, το Σάββατο βεβαιώθηκαν: 

*5 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:

-2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, 

-2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και

-1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. 

*4 παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, ως εξής:

-2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:

Σε επιχείρηση για τη διεξαγωγή ζωντανού θεάματος χωρίς την τήρηση των ειδικών υγειονομικών κανόνων, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. 

Σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες. 

-2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όρθιους πελάτες, όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα – κατά περίπτωση – ύψους 10.000 και 2.000 ευρώ και αναστολή της λειτουργίας τους για 7 ημέρες,. 

Τέλος, την Παρασκευή βεβαιώθηκαν: 

*6 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:

-2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, 

-3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και

-1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. 

*3 παραβάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ως εξής:

-2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, όπου επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα για διεξαγωγή πανηγυριού χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών κανόνων και για τον ίδιο λόγο ύστερα από επανέλεγχο, ύψους 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα. 

-1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ σε εκδήλωση ζωντανού ακροάματος για μη τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών κανόνων.

 

«Κανείς δήμος δεν διαθέτει μηχανισμό ελέγχου»

 

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κων. Καψάλη, ο φετινός Αύγουστος στα χωριά της Ηπείρου δεν είναι σαν τον περσινό, αφού πολύς περισσότερος κόσμος έχει επιστρέψει στα χωριά, πλην όμως τίποτε δε θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια αφού επί της ουσίας δε διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, παρά μόνον κάποια ανταμώματα, με λίγους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες, χωρίς μικροφωνικές εγκαταστάσεις τις περισσότερες φορές και σίγουρα χωρίς τη διεξαγωγή χορού.

Ο δήμος Πωγωνίου, όπως και το σύνολο των φορέων της αυτοδιοίκησης αντιμετώπισαν ένα επιπλέον πρόβλημα, που έχει να κάνει με την ανάληψη της ευθύνης του ελέγχου για τη διοργάνωση ενός πανηγυριού και την τήρηση των μέτρων, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, για την οποία υπήρξε αντίδραση και σε επίπεδο ΠΕΔ Ηπείρου με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, πλην όμως η απόφαση αυτή δεν άλλαξε και ισχύει ως έχει. «Ο κόσμος έχει επιστρέψει φέτος στα χωριά, που θυμίζουν το καλοκαίρι του 2019 και παλαιότερα, αν και οι περισσότεροι είναι αρκετά «κουμπωμένοι», αποφεύγοντας τις κοινωνικές εκδηλώσεις ή έστω και τα καφενεία στα χωριά. Ως δήμος έχουμε φροντίσει για τη διεξαγωγή κάποιων ιδιαίτερων εκδηλώσεων, αυστηρά με καθήμενους, αλλά Αύγουστος χωρίς παραδοσιακό πανηγύρι και ειδικά στο Πωγώνι δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ούτε και εύκολο για κανέναν. Από την άλλη όμως και η δυνατότητα που δόθηκε για τη διεξαγωγή πανηγυριών με την ευθύνη του ελέγχου στους δήμους, είναι κάτι που δε μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί κανείς δήμος δεν διαθέτει τον μηχανισμό ελέγχου για την τήρηση των μέτρων σε μία διοργάνωση», ανέφερε ο κ. Καψάλης.