Στο πλευρό της πτηνοτροφίας ο πολιτικός κόσμος

Τοπικά

Τις προτάσεις του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» για τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID 19 στον κλάδο τους φέρνει με Αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Αντίστοιχη Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν και οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας, Μερόπη Τζούφη με πρωτοβουλία του Μάριου Κάτση σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας της covid-19 στην πτηνοτροφία.
Ο κ. Αμυράς καταθέτει το υπόμνημα του Συνεταιρισμού με το οποίο γίνεται γνωστό μεταξύ άλλων η δύσκολη κατάσταση ρευστότητας που βιώνει ο κλάδος, καθώς και η πρόταση των πτηνοτρόφων Ιωαννίνων να διαθέσουν τα αποθέματα των κατεψυγμένων προϊόντων τους σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% της ελληνικής πτηνοτροφίας παράγεται στην Ήπειρο. Με προβλέψεις δύσκολες για τον κλάδο στο επόμενο τρίμηνο οι πτηνοτρόφοι ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, την προτίμηση και προώθηση των ελληνικών κοτόπουλων, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους στις εισαγωγές για περιορισμό αυτών.
Από την άλλη πλευρά, το υπόμνημα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Λόγω της αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και των άλλων περιορισμών, η πτώση στις πωλήσεις του κλάδου αγγίζει το 30%. Οι προβλέψεις για το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου είναι αρνητικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμα ¨Μένουμε Όρθιοι¨ κατάθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνολική στήριξη του αγροτικού τομέα και της πρωτογενούς παραγωγής. Η πρώτη φάση της πρότασης περιελάμβανε άμεσα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ, και αφορούσαν το ελάχιστο ποσό που απαιτούνταν για την αποφυγή μεγάλης ύφεσης στον αγροτικό τομέα.
Η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν περιορίζεται σε αυτό, εκτείνεται σε τρεις βασικούς άξονες, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, καθώς και την απορρόφηση μέρους της παραγωγής από τις κοινωνικές δομές του κράτους, το ΤΕΒΑ κτλ», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Επίσκεψη από Μ. Τζούφη και Γ. Στέφο

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου, πραγματοποίησαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του κόμματος Γιάννης Στέφος, ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία στο χώρο της πτηνοτροφίας.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και την εξεύρεση λύσεων ουσιαστικής υποστήριξης των συνεταιριστικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την απορρόφηση της ντόπιας πτηνοτροφικής παραγωγής από δημόσιες δομές (νοσοκομεία, σχολεία, στρατός), από επιδοτούμενα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς και από δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και δομές προσφύγων». Επίσης, υπογράμμισε πως «οι συνεταιριστικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης», ενώ σημείωσε πως «θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για την άμεση λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων, με στόχο την προστασία των παραγωγών και των θέσεων εργασίας».
Ο Γιάννης Στέφος εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επεσήμανε πως «υπάρχουν κοστολογημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την στήριξη του πτηνοτροφικού τομέα χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης».
Στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε η διενέργεια τηλε-σύσκεψης τις ερχόμενες ημέρες, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, καθώς και βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.