Στο χωριό είναι όλα πιο απλά και πιο αληθινά

Τοπικά

Πάνω από 60 άτομα μένουν αυτή την περίοδο στην ακριτική Πωγωνιανή

Η ζωή στο χωριό είναι πάντα πιο απλή, πιο αληθινή!

Οι άνθρωποι έχουν το χρόνο με το μέρος τους και αυτός από τη μεριά του δεν τους κυνηγά. Όλα κυλούν με ηρεμία και οι ανθρώπινες σχέσεις ενδυναμώνουν αφού ο ένας χωριανός έχει τον άλλο για να μοιραστεί την καθημερινότητα. Ο ένας προστρέχει στον άλλο και μαζί αντιπαρέρχονται τις καθημερινές δυσκολίες ή και την μοναξιά που μπορεί να αισθανθεί κάποιος.

Έτσι συμβαίνει και με τους κατοίκους της ακριτικής Πωγωνιανής. Άνθρωποι που στην πλειονότητά τους έχουν πάρει σύνταξη και ζουν στο χωρίο απολαμβάνοντας την ηρεμία και μια ζωή μακριά από το στρεσογόνο περιβάλλον της πόλης και το άγχος που την χαρακτηρίζει.

Το καφενείο «Πλάτανος» είναι το σημείο συνάντησης των περισσότερων αφού εκεί κατεβαίνουν για να πιουν τον καφέ και να συζητήσουν. Να ανταμώσουν και να περάσουν αρκετές ώρες της ημέρας. Από εκεί περνά και ο φούρναρης που διαθέτει το ψωμί στους κατοίκους μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Εκεί βρίσκεται και το μικρό παντοπωλείο που έχει είδη πρώτης ανάγκης.

Το καφενείο έχει την καλύτερη θέση αφού είναι στο ψηλότερο σημείο και από εκεί θα περάσουν όλοι.

Τα προβλήματα, όπως σε όλα τα ορεινά χωρία,  δε λείπουν.

Η Πωγωνιανή, άλλωστε,  είναι στην εσχατιά, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα και απέχει οδικώς μια ώρα από τα Γιάννενα. Πολλά είναι εκείνα που λείπουν από τους κατοίκους αλλά εκείνο που τους λείπει περισσότερο είναι να δουν το χωρίο τους να γεμίζει από νέο κόσμο που η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ζήσει μακριά από το αστικό περιβάλλον ειδικά εάν δεν έχει εργασία.

Το άνοιγμα του δημοτικού σχολείου, τη Δευτέρα,  γέμισε ελπίδα τους ανθρώπους του χωριού γιατί οι δρόμοι θα γεμίσουν από παιδικές φωνές, από ζωντάνια.

Για αυτούς είναι μόνο θετική η εξέλιξη αφού η καθημερινή έλευση μαθητών θα δώσει ξανά ζωή στο χωριό, μια αναζωογόνηση που τόσο έχουν ανάγκη τέτοιοι τόποι.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ