Στις εκκλησίες οι πιστοί τη Μ. Παρασκευή

Τοπικά

Διαφορετικές για δεύτερη χρονιά είναι οι συνθήκες εορτασμού του Πάσχα και κατά συνέπεια της Μ. Παρασκευής, μιας από τις σημαντικότερες ημέρες για τη Χριστιανοσύνη. Φέτος βέβαια οι εκκλησίες ήταν ανοιχτές, αν και με μέτρα, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που βρισκόμασταν σε πιο αυστηρό lockdown. 

Οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει ώστε οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος, να δώσουν τη δυνατότητα στους πιστούς να προέλθουν τηρώντας αυστηρά μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, στις Εκκλησίες για τις Ακολουθίες της Μεγ. Εβδομάδας.

Η εικόνα είναι χαρακτηριστική στον περίβολο της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο των Ιωαννίνων, όπου ελάχιστοι είναι οι πιστοί που βρίσκονται εντός του Ναού, παρακολουθώντας τη Λειτουργία και ακόμη περισσότεροι έξω από το Ναό, όπου έχουν τοποθετηθεί δεκάδες καρέκλες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα το πρωί της Μεγ. Παρασκευής, να συμμετέχουν στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, περιμένοντας την απογευματινή Ακολουθία του Επιταφίου, με την περιφορά να γίνεται στον αύλειο χώρο των Ναών χωρίς να ακολουθεί η πομπή των πιστών.

Η Λειτουργία του Επιταφίου έγινε σχεδόν σε όλες τις Ενορίες της Μητρόπολης Ιωαννίνων σε δύο δόσεις, η πρώτη με Λειτουργία στις 18.00 και η δεύτερη με Λειτουργία στις 20.00.

Το ίδιο μοτίβο θα εφαρμοστεί και σήμερα Μεγ. Σάββατο, με το Μεσονυκτικό της Ανάστασης να ξεκινά στις 20.00 και την Ανάσταση να γίνεται στις 20.30, με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία να ακολουθούν.

 

Ο στολισμός 

 

Στο μεταξύ, στις πέντε τα ξημερώματα της Μεγ. Παρασκευής, ολοκληρώθηκε ο στολισμός του Επιταφίου της Ενορίας Αγίας Μαρίνας, σε μία από τις παλαιότερες και πλέον ιστορικές συνοικίες, παράλληλα όμως και σε μία επίσης ιστορική Ενορία με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Ο στολισμός του Επιταφίου της Αγίας Μαρίνας είναι μία διαδικασία στην οποία πρωταγωνιστούν οι γυναίκες της Ενορίας, όπως παραδοσιακά γίνεται όλα τα χρόνια, ωστόσο είναι επίσης δύσκολη δουλειά και η μεταφορά του στον Ιερό Ναό, για τη Θεία Λειτουργία. Κάτι δύσκολο ειδικά με τον Επιτάφιο της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από μασίφ σίδερο πριν από αρκετές δεκαετίες και για να μεταφερθεί χρειάζονται αρκετά δυνατά χέρια και πλάτες, που πρέπει μάλιστα να αλλάζουν ανά διαστήματα.