Στα «κάγκελα» και οι ιδιοκτήτες ταξί

Τοπικά

Πορεία διαμαρτυρίας λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί «Άγιος Χριστόφορος» και έπειτα προχώρησαν σε επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη με τα αιτήματα του κλάδου.
Όπως αναφέρουν, από τον Μάρτιο και το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η συρρίκνωση του τζίρου, λόγω της μείωσης του όγκου εργασιών, έχει φτάσει το 70% και το ακόμη χειρότερο είναι, ότι με εξαίρεση τη χορήγηση του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ τον περασμένο Μάιο, δεν υπήρξε, όπως καταγγέλλουν, καμία άλλη παρέμβαση ενίσχυσης και βοήθειάς τους από την Πολιτεία.

Η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη και σε τοπικό επίπεδο από τα τέλος Οκτωβρίου, όταν λόγω των περιοριστικών μέτρων απαγορεύτηκε κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, η επιβίβαση δεύτερου ατόμου στο ταξί, ακόμη κι αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κώστας Γκαρόζης, ο Γεν. Γραμματέας Στέφανος Δήμος και άλλα μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν στη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους, παραθέτοντας και τα βασικά αιτήματα του κλάδου που συμπυκνώνονται στα εξής:
-Δυνατότητα μεταφοράς έως τρία άτομα.

-Άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού.
-Λήψη της επιστρεπτέας προκαταβολής από όλους χωρίς όρους και εξαιρέσεις.
-Κατάργηση των όρων στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή.
-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 από το οικονομικό έτος 2020.
-Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος και μείωση έμμεσων φόρων.
-Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.
-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
-Αναστολή πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων.
-Διατήρηση ΦΠΑ στο 13%.
-Ένταξη των ταξί στα προγράμματα ΕΣΠΑ και αναγνώριση των αυταπασχολούμενων ως μορφή επιχείρησης που μπορεί να ενταχθεί σε αυτά, χωρίς να απαιτείται η σύσταση εταιρείας.
-Επιδότηση στην αντικατάσταση του οχήματος και του ταξιμέτρου μέσω ΕΣΠΑ και μείωση των τελών κυκλοφορίας.