Στα 3 εκ. ευρώ το κόστος για τον δημόσιο φωτισμό

Τοπικά

Το ενεργειακό κόστος είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες αλλά και το ίδιο το κράτος.

Τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς όμως να λύνεται το τεράστιο πρόβλημα. Ο χειμώνας είναι μπροστά και όλα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολος για τους πολίτες που θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας για να τα βγάλουν πέρα…

Κάτι ανάλογο θα κάνουν και οι δημόσιοι οργανισμοί και οι δομές του κράτους αφού ο λογαριασμός δε βγαίνει…

Στην ενεργειακή δίνη …και ο Δήμος Ιωαννιτών. Η αύξηση του κόστους «στενεύει» τους προϋπολογισμούς και προκαλεί πονοκέφαλο στους διοικούντες που ζητούν κάθε τόσο λύσεις από την κεντρική διοίκηση.

Για την αύξηση του κόστους που επιφέρει η ενεργειακή κρίση στην λειτουργία του δήμου Ιωαννιτών ρωτήθηκε -στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης – ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας.

Ο κ. Βάββας αναφέρθηκε στην δυσθεώρητη αύξηση που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του δήμου.

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο το δήμο Ιωαννιτών αλλά και όλους τους δήμους που έχουν κινηθεί ζητώντας από το κράτος να δώσει λύσεις και να ενισχύσει τους δήμους ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Ήδη η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ενώ τα αιτήματα έχουν υποβληθεί και σε συναρμόδια υπουργεία.

Τα νούμερα αποτυπώνουν την κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βάββας το κόστος για τον δημόσιο φωτισμό στο Δήμο Ιωαννιτών από την αρχή του έτους και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα τρία εκατομμύρια όταν για το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά ήταν 2,1 εκ ευρώ.

Υπάρχει αύξηση της τάξης του 50% περίπου στο κομμάτι που καλύπτεται από τα ανταποδοτικά. Η αύξηση είναι μικρότερη για το ενεργειακό κόστος στα κτίρια που λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου και τα νομικά πρόσωπα, όμως και εκεί σημαντικό.

«Υπήρξε μία έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως είναι ένα από τα πολύ δύσκολα θέματα, με σοβαρές προεκτάσεις και στον προϋπολογισμό του 2023» τόνισε ο κ. Βάββας.

Αναφορικά με τα όσα έχουν κάνει προκειμένου να έχουν μια εικόνα για το ενεργειακό κόστος και τα μέτρα που ενδεχομένως θα πρέπει να παρθούν, ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι στο Δήμο Ιωαννιτών έχει τοποθετηθεί ενεργειακά υπεύθυνος ενώ υπεύθυνοι ορίστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα.

«Από τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες εξετάζονται όλα τα στοιχεία κατανάλωσης του οκταμήνου καθώς και τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 10%.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ