Σοβαρές διαμαρτυρίες για τα ελληνοαλβανικά σύνορα- Ζητούν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Τοπικά

Και το ερώτημα παραμένει: Τελικά τα σύνορα με την Αλβανία είναι κλειστά ή ανοιχτά;

Το αλαλούμ συνεχίζεται και μαζί και η αγωνία τόσο όσων εργάζονται στα σύνορα, αλλά κυρίως της κοινωνίας, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται έλεγχοι και να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.

Κακαβιά, Μέρτζιανη και Μαυρομάτι οι τρεις σταθμοί εισόδου από την Αλβανία και τα νούμερα, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γνώστες της καθημερινής πραγματικότητας, αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί και δημιουργεί ανησυχία σε όλους!

Οι διελεύσεις χιλιάδες και οι πρόεδροι, τόσο των Τελωνειακών Υπαλλήλων όσο και των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνω,ν κρούουν τον κώδωνα και μιλούν για «μετακινούμενη υγειονομική βόμβα», καθώς οι διελεύσεις ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του Προμαχώνα και του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Τι ζητούν; Το πιο απλό: Τοποθέτηση μόνιμων κλιμακίων ΕΟΔΥ και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς όπως φωνάζουν αυτή τη στιγμή στα ελληνοαλβανικά δεν υπάρχει τίποτα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία την τελευταία εβδομάδα οι αφίξεις και από τους τρεις σταθμούς ανήλθαν στις 37.314. Για να γίνει πιο κατανοητό ο κ. Χρήστος Γρίβας έδωσε και τα αντίστοιχα νούμερα για Προμαχώνα όπου καταγράφηκαν 14.000 αφίξεις και αναχωρήσεις και για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος που το νούμερο φτάνει τις 13.170.

«Η είσοδος γίνεται χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες φαίνεται ότι η κίνηση φτάνει στο 80% της κανονικής. Δεν εισέρχονται μόνο όσοι διαθέτουν εξάμηνες κάρτες. Όλοι οι άλλοι μπαίνουν και βγαίνουν κανονικά» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων Αλέξανδρος Βαγγελής.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Πέτρος Λυκίδης, ξεκαθάρισε ότι η διέλευση στα ελληνοαλβανικά σύνορα «είναι ελεύθερη με μόνο μία μικρή κατηγορία πολιτών να μην μπορεί να περάσει τα σύνορα. Καθημερινά πάνω από δύο χιλιάδες διελεύσεις καταγράφονται στην Κακαβιά, και πάνω από 500 σε Μαυρομάτι και Μέρτζανη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα» είπε ενώ μίλησε για έλλειψη υγειονομικών ελέγχων: «Μπαίνουν και βγαίνουν την ίδια μέρα. Αυτό αποτελεί μετακινούμενη υγειονομική βόμβα. Δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και θα πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, μίλησε για «αλαλούμ» λέγοντας ότι μέσα σε μια εβδομάδα πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι και καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες και να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων

«Δεν είναι μόνο δικά μας σύνορα αλλά και σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα λοιπόν πρέπει να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σήμερα στη μεθόριο ισχύει το «μπάτε σκύλοι να αλέσετε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ερωτηθείς για το θέμα ξεκαθάρισε ότι θα επικοινωνήσει και θα αποτυπώσει την όλη κατάσταση στα αρμόδια υπουργεία μαζί με το αίτημα της λήψης μέτρων.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την “απουσία” του από την συνάντηση με τον Νίκο Χαρδαλιά είπε: «Είχαμε προγραμματισμένο περιφερειακό συμβούλιο και ο κ. Μαυρογιώργος είχε θέμα υγείας. Άλλωστε και ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην συνεργασία μας με τα καλύτερα λόγια». Ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι απο πλευράς της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε να φτάσει το θέμα στους αρμόδιους.

 

 

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ